Християни США не дали неопоганам знести пам’ятник «Десять Заповідей»
  • Птн, 05/09/2014 - 20:12

У США федеральний суддя дозволив залишити пам'ятник «Десять Заповідей» на газоні перед ратушею містечка Блумфілд (штат Нью-Мексико). Правда лише до закінчення розгляду апеляційної скарги міської влади на рішення суду про примусове знесення пам'ятника.

Інтереси влади Блумфілда в суді захищають адвокати з некомерційної християнської організації «Альянс на захист свободи». Як заявив юрист Джонатан Скраггс (Jonathan Scruggs), це рішення є перемогою для прихильників пам'ятника, мешканців і влади Блумфілда, повідомляє «Farmington Daily Times».

У суді Скраггс зазначив, що знесення пам'ятника підриває демократію і порушує першу і п'яту поправки до Конституції США.

«Пам'ятник «Десять Заповідей», який стоїть серед багатьох інших пам'яток, що вшановують важливі документи в американській історії, не можна переслідувати тільки тому, що двоє людей сказали, що він їх ображає», – сказав адвокат.

«Ті, кого ображають ідеї про те, що релігія є важливою частиною нашого суспільства, вірять у щось, протилежне тому, у що вірили автори Конституції», – додав він.

У своєму виступі в суді Джонатан Скраггс також послався на попередні рішення судів у подібних випадків щодо влади м. Фарго (Північна Дакота) і м. Остіна (Техас), які  постановили залишити такі пам'ятники.

Раніше, 8 серпня, федеральний суд США зобов’язав міську владу м. Блумфілда до 10 вересня прибрати стелу «Десять Заповідей», яку встановили у липні 2011 року на газоні перед місцевою ратушею. Згідно з постановою судді, ця стела порушує першу поправку до Конституції США, що гарантує свободу совісті та доводить, що влада не буде підтримувати жодну релігію.

Позов проти влади м. Блумфілда подали 2012 року двоє місцевих жителів – Джейн Фелікс і Бафорд Кун, які заявили, що монумент нібито порушує їхню релігійну свободу, віддаючи перевагу певній конфесії. Вони є віруючими неопоганської, чаклунської релігії Вікка, у якій поклоняються чоловічому і жіночому божествам. Символом релігії є пентаграма, а чоловіче божество має вигляд дворогого козла. Щонайменше вісім разів на рік послідовники секти проводять спільні шабаші.