Єгипет: черговий етап католицько-православного діалогу високого рівня
  • Пон, 12/06/2023 - 16:01

В Александрії відбулася чергова пленарна сесія Міжнародної змішаної комісії діалогу між католицькою та православними Церквами, під час якої було затверджено документ про синодальність і першість у Церкві.

Від 1 до 7 червня 2023 року в єгипетському місті Александрії відбулася 15-та пленарна сесія Міжнародної змішаної комісії діалогу між католицькою та православними Церквами. Приймаючою стороною був Олександрійський православний патріархат. В засіданнях брали участь вісімнадцять членів з католицького боку та десять – з православного, які представляли Вселенський, Олександрійський, Єрусалимський, Румунський, Грузинський патріархати, а також Православні Церкви Кіпру, Греції, Польщі, Албанії та Чеських і Словацьких земель.

Працюючи під проводом співголів кардинала Курта Коха, Префекта Дикастерії сприяння єдності християн, та Митрополита Пісідійського Йова з Константинопольського патріархату, комісія досягла згоди щодо нового спільного документа «Синодальність і першість у другому тисячолітті та сьогодні».

У спільному комюніке за результатами сесії зазначається, що «дискусія зосередилася на синодальності і на першості на Сході та на Заході протягом другого тисячоліття, стараючись дати, наскільки це можливо, спільне прочитання історії та пропонуючи один одному можливість діалогу в дусі відкритості, щоб "сприяти взаєморозумінню та довірі, які є важливими передумовами для примирення на початку третього тисячоліття"».

Молитовний вимір

В суботу, 3 червня, католицькі члени комісії служили Святу Месу в соборі святої Катерини, яку очолив кардинал Курт Кох і на якій були присутні Олександрійський патріарх Теодор ІІ та православні члени змішаної комісії. Натомість наступного дня католицькі представники були присутні на православній Божественній Літургії з нагоди П’ятидесятниці, яку в монастирі святого Сави очолив Патріарх Теодор ІІ. Під час згаданих богослужінь учасники піднесли молитву за мир в Україні та за померлих членів комісії.