Єпископ Язловецький: солідарність з українцями на СДМ зворушує до сліз
  • Птн, 04/08/2023 - 17:29

Своїми враженнями про участь у Світовому дні молоді в Португалії розповів єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Олександр Язловецький. Він є одним із трьох українських католицьких єпископів, які цими днями виголошують катехизи та проповіді для української групи на СДМ 2023. 

«Я особисто дуже радію, що можу бути тут, бо це нагода свідчити про нашу Україну. Цими днями я зустрів багатьох єпископів з цілого світу. Деякі з них вже відвідували Україну та Київ, аби на власні очі побачити звірства російської армії в столиці та навколо. Такі зустрічі зміцнюють наші дружні відносини. Єпископи у своїх дієцезіях та на рівні Конференції єпископів своєї країни закликають до молитва за нашу Україну та готові допомагати через конкретні гуманітарні ініціативи. Це один аспект.

А другий, але не менш важливий, це можливість просто бути тут з нашою молоддю. Я дуже радий, що 550 молодих українців змогли прибути до Лісабону. Попри те, що йде на їхній Батьківщині війна, вони активно беруть участь у всіх подіях СДМ і не втрачають жодної нагоди, аби нагадати про біль та триваючу війну. Вони активно спілкуються з молоддю з усього світу, носять прапор України та досвідчують вияви солідарності на кожному кроці. Це дуже зворушливо. Тут відчувається, що Католицька Церква солідарна з Україною, має проукраїнську позицію. З ким би ти не почав розмову, всі висловлюють співчуття, підтримку та запевняють у молитві. Це зворушує до сліз. Дуже добре, що нашій молоді вдалося сюди прибути.  

Єпископ Язловецький: солідарність з українцями на СДМ зворушує до слізМолодь з Шаргорода на СДМ (фото: парафіяльна сторінка санктуарію Господніх Страстей)

 

На мою думку, ініціатива оргкомітету СДМ об’єднати українську католицьку молодь (РКЦ та УГКЦ) в одній групі – це добре. Наша молодь відчуває, що вона належить до однієї Католицької Церкви, в якій є різні обряди. 

Єпископ Язловецький: солідарність з українцями на СДМ зворушує до сліз

Єпископ Язловецький: солідарність з українцями на СДМ зворушує до сліз

Єпископ Язловецький: солідарність з українцями на СДМ зворушує до сліз

 

Протягом трьох-чотирьох днів ми всі тут разом, маємо Святі Меси, катехизи, які виголошують єпископи. Одного дня я мав нагоду очолювати Святу Месу та промовляти до молоді. Моя катехиза мала за основу фрагмент Євангелія про весілля в Кані Галілейській. На основі цього я торкався теми відповідальності, взаємодопомоги та солідарності, що особливо актуально, коли у нашій країні війна. Ми, як християни, маємо виявляти цю відповідальність у наших словах, вчинках, особливо у заступницькій молитві.  

Церемонія привітання Святішого Отця була дуже теплою та зворушливою. Видно, що молодь сповнена ентузіазму та любить Папу, який промовляє до них простими словами. Це відчутно, коли перебуваєш поруч з ними».