Інститут східнохристиянських студій імені митрополита Андрея Шептицького та Євген Чолій отримали найвищу нагороду УГКЦ
  • Пон, 09/12/2019 - 11:04

8 грудня 2019 року Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, вручив найвищу відзнаку Отця і Глави УГКЦ — Орден митрополита Андрея Шептицького — Інститутові східнохристиянських студій імені митрополита Андрея Шептицького, який діє при Університеті Торонто та Євгенові Чолію, колишньому президенту Світового конгресу українців. Вручення відбулося в українській католицькій катедрі у Філадельфії.

Високу нагороду від імені Інституту приймали його засновник та перший директор о. Андрій Чировський, о. Петро Ґаладза, який зараз очолює інституцію, та о. Андрій Онуферко, багатолітній викладач та співпрацівник Інституту.

Цим орденом Синод єпископів і Глава УГКЦ вирішили відзначити багаторічну працю Інституту для збереження і вивчення спадщини праведного митрополита Андрея Шептицького, плідну наукову діяльність, виховання духовенства на фундаментах освіти й духовності східної богословської традиції, активну міжнародну, міжрелігійну та міжконфесійну діяльність. Особливою заслугою Інституту Шептицького, яку відзначило керівництво Церкви, є ділення скарбами духовності в суспільному і культурному контексті Північної Америки, адже це єдина наукова інституція Української Греко-Католицької Церкви в Північній Америці.

«Інститут Шептицького, який стільки років поширював спадщину праведного митрополита Андрея, є одним з найдостойніших цієї нагороди. Сьогодні перед обличчям цілої громади, єпископами Постійного Синоду нашої Церкви та перед обличчям Господа Бога і його небесного воїнства від імені Матері-Церкви складаю вам, дорогі отці, керівники Інституту, сердечну подяку», — сказав у своєму короткому слові під час вручення ордену Блаженніший Святослав.

Він зауважив, що провідники Інституту не  завжди чули слова подяки від Церкви, а мусіли долати багато труднощів, і ще й тепер їх долають. Вручаючи орден, Блаженніший Святослав, а з ним і всі зібрані, заспівали Інститутові Шептицього «Аксіос» (достойний).

Глава УГКЦ подякував представникам Фундації Інституту, які також були присутні на нагородженні, а у їх імені всім, хто підтримує діяльність Інституту Шептицького. «Хочу заявити, що Інститут вартий підтримки», —завершив Глава і Отець УГКЦ. 

Орден митрополита Андрея заснований у вересні минулого року, вручається вдруге. У листопаді 2019 року його першим кавалером став архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн. Під час урочистостей у Філадельфії орден також отримав Євген Чолій, колишній президент Світового конгресу українців. 

Праця над створенням Інститут Шептицького почалася 1984 року, відразу після смерті патріарха Йосифа Сліпого. Велика Рада Catholic Theological Union у Чикаго, викладачем якої був о. д-р Андрій Чировський, затвердила Інститут у травні 1986 року. Отець Чировський був його першим директором: в Чикаго та при Університеті св. Павла в Оттаві. У 2014 році Інститут очолив о. д-р Петро Ґаладза. У вересні 2016 року Інститут став складовою Богословського факультету St. Michael’s College Університету Торонто. Інститут пропонує сертифікатні, бакалаврську, магістерську і докторську програми та видає богословський журнал «Logos».

«Радію не тому, що орден отримав наш Інститут, але радше тому, що Синод єпископів вирішив назвати свій найвищий орден іменем Митрополита Андрея, бо він відновитель нашої Церкви й взірець усім до наслідування», — так прокоментував подію засновник Інституту о. Андрій Чировський.

«Наш Інститут є невеличкий, але ми намагаємося працювати заради підвищення інтелектуального рівня нашої Церкви в Північній Америці. Митрополит Шептицький не боявся ні сходу, ні заходу, був відкритий до знання і досвіду. Ми продовжуємо цю традицію. Вірю, що українці, використавши дар, яким благословив їх Господь, можуть відіграти роль синтезаторів найкращого мислення сходу і заходу, щоб зробити справді важливий вклад в універсальне богословське мислення», — поділився о. Петро Ґаладза.

Довідка про орден митрополита Андрея Шептицького

Синод Єпископів УГКЦ, який проходив у Львові-Брюховичах 2-11 вересня 2018 року, плекаючи пам'ять про праведного митрополита Андрея, вирішив встановити для відзначення певних осіб за особливі заслуги Орден митрополита Андрея Шептицького як найвищу нагороду Отця і Глави УГКЦ.

Орденом можуть бути нагороджені фізичні особи, громадські чи церковні інституції, представники Церков і релігійних спільнот, а також світські особи, зокрема громадські діячі, які своєю працею втілюють в життя принципи і засади, якими жив і служив Церкві та народові праведний митрополит Андрей Шептицький.

Підставою для нагородженням Орденом є:

  • активна громадсько-суспільна позиція у протистоянні злу; моральний авторитет, визнаний Церквою чи суспільством; самовіддана праця у плеканні та захисті християнських цінностей, таких як право на життя, свободу і особисту гідність; громадянська мужність, самопожертва, подвиг (героїчний суспільно-значимий вчинок);
  • подвижництво у сфері міжнаціонального примирення, міжрелігійного та екуменічного діалогу, церковно-державно-суспільних відносин; державницька позиція, поєднана з високим моральним авторитетом; тривала та послідовна державотворча діяльність на християнських засадах; втілення основних принципів соціального вчення Церкви у всіх сферах суспільного життя; захист інтересів Церкви; розвиток духовності та автентичного патріотизму.

До комплекту відзнаки Ордена входять: знак, мініатюра, розетка і грамота.