Ірак чекає візиту Папи, – Архиєпископ Джорджіо Лінґва
  • Птн, 30/01/2015 - 17:31

Апостольський нунцій в Іраку, Архиєпископ Джорджіо Лінґва, висловив сподівання, що християни, які були змушені тікати від бойовиків так званої «Ісламської Держави», зможуть ще цього року повернутися до своїх будинків. «Але якщо вони повернуться, повернення не буде легким. Разом з реконструкцією зруйнованих будинків і всієї інфраструктури, як, наприклад, школи, найперше треба відновити довіру до мусульманських сусідів, які також мали досвід цього конфлікту. Багато християн вірять, що сусіди їх зрадили, щоб забрати собі їхні будинки. Таму це буде не лише відновлення будівель, але, перш за все, відносин», – сказав нунцій в інтерв’ю для організації «Допомога Церкві в потребі».

За словами дипломата Ватикану, майбутнє християн на цій території багато в чому залежить від того, як буде розвиватися криза в Мосулі та Ніневії. «Якщо уряд не зможе відновити контроль і це не почне кампанію національного примирення, то для християн не буде місця в Іраку. Якщо збройні сутички будуть далі тривати, то за це найперше заплатять найслабші, які є в меншості. Тим не менш, ми сподіваємося, що мир вдасться відновити. Це зараз намагається зробити міжнародна спільнота», – сказав Архиєпископ Лінґва.

Нунцій нагадав, що Папа Франциск глибоко стурбований ситуацією в Іраку, особливо тим, що стосується християн. Коли його запитали про приїзд Папи Римського до цієї країни, він заявив, що це можливо. «Святішого Отця чекає в Іраку і тамтешня Церква, і політична влада, і навіть нехристияни, серед яких шиїтські лідери. Я вражений тим, яким великим є консенсус щодо особи Папи Римського. Я не експерт з питань безпеки, але всі підкреслюють, що зроблять все можливе, щоб лише вдалося успішно організувати цей візит», – сказав Архиєпископ Джорджіо Лінґва.