Кардинал Дзуппі про другий етап своєї місії пошуків шляхів до миру в Україні
  • Птн, 23/06/2023 - 20:56

Готуючись після візиту до Києва до наступного етапу місії, дорученої йому Папою Франциском, очільник італійського єпископату підкреслює, що ця справа вимагає великої терпеливості, але не допускає зволікання.

«Другий етап запланований. Я ще не зустрічався з Папою. Очевидно, ми зустрінемося перед подорожжю», – зазначив кардинал Маттео Дзуппі, Архиєпископ Болоньї та Голова Єпископської конференції Італії, відповідаючи на запитання журналістів про перебіг місії, яку йому доручив Папа Франциск у пошуках можливих шляхів для створення передумов для миру в Україні. Спілкування з пресою відбулося після молитовного чування в римській базиліці Санта-Марія-ін-Трастевере на тему «Вмирання надії», що було присвячено пам’яті мігрантів, які втратили життя під час подорожей в Європу.

Як наголошується від початку цієї місії, її завданням не є посередництво, а пошук умов, які би посприяли відкриттю дороги до миру. На початку червня кардинал Дзуппі здійснив візит до Києва, де також мав зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським, а другим етапом повинен би стати візит до російської столиці. «Ми робитимемо все можливе, в повній гармонії зі Святішими Отцем», – запевнив він, уточнюючи, що в цьому йдеться не тільки про велику терпеливість, але й про нагальність, «бо кожен додатковий день означає ще більше страждань». За словами ієрарха, під час московського етапу передбачаються також зустрічі з представниками патріархії РПЦ.

Під час згадуваного чування його учасники, «пам'ятаючи про біль і розбите серце, вписані в плоть біженців, які втікають від воєн», приєдналися до «голосу та молитви Папи, щоб ніщо не залишилося неспробуваним у пошуках проблисків надії для України, охопленої війною та руйнуваннями, в той час, як невинні жертви просять про спасіння та надію». Молитва за мир в Україні була першою з 13 молитов, прочитаних під час чування. Її прочитала представниця української громади Італії, підносячи благання, щоби були «відновлені основи для завтрашнього дня, вільного від війни».