Кардинал Фернандес про священство жінок і зміну оцінювання гомосексуалізму. Чи будуть зміни?
  • Пон, 01/01/2024 - 20:46

2024 рік не принесе жодних змін щодо моральної оцінки гомосексуалізму чи священства жінок. Перемовини, які Ватикан проведе з Німеччиною, не стосуватимуться цих сфер. Про це в інтерв’ю для «Die Tagespost» розповів префект Дикастерії доктрини віри кардинал Віктор Мануель Фернандес.

Цього року мають відбутися перемовини між Святим Престолом і керівництвом Католицької Церкви в Німеччині. Йдеться про результати Німецького синодального шляху. В інтерв’ю для «Die Tagespost» кардинал Фернандес вказав на червоні лінії. Він посилався на попередні ватиканські оцінки Синодального шляху, включно з листом кардинала Держсекретаря П’єтро Пароліна до німців від 25 жовтня 2023 року. У цьому листі кардинал зазначив, що слід категорично відкинути ідеї жіночого священства чи нової оцінки гомосексуальних актів. Фернандес сказав, що у зв’язку з цим просто шкода марнувати час на обговорення цих двох сфер, де «ми не можемо рухатися вперед». Щодо питання жіночого священства, Папа Франциск допускає подальші дебати, наголосив Фернандес, але не з такої точки зору як орган Німецького синодального шляху, пише pch24.pl.

Префект Дикастерії доктрини віри також скритикував Церкву в Німеччині за своєрідну пиху. «Коли чуєш деякі оцінки, сформульовані на основі німецького синодального шляху, здається, ніби певна частина світу вважає себе особливо «освіченою», чого інші бідні дурні не хочуть розуміти, бо вони закриті чи середньовічні, і ця «освічена» частина наївно думає, що завдяки цьому вся Вселенська Церква буде реформована і звільнена від старих шаблонів», – сказав він.

Хоча слова кардинала Фернандеса можуть звучати заспокійливо, проте за останні роки в Церкві було зроблено багато речей, що відповідають очікуванням Церкви в Німеччині. Найважливішими з цих змін є запровадження Святого Причастя для деяких розлучених (2016, Amoris laetitia), запровадження Святого Причастя для деяких протестантів (рішення німців зі схваленням Франциска, 2018), запровадження нових служінь для мирян, у тому числі жінок (2019, Амазонський синод; 2021, Spiritus Domini), проголошення глобального синодального процесу з ідеєю створення континентальних органів прийняття рішень (2021-2024) і благословення союзів т.зв. нерегулярних та гомосексуальних пар (2023, Fiducia supplicans). Безперечно, не всі німецькі ідеї сприймаються, але Церква в Німеччині цього зовсім не очікує – її цілком влаштовують поступові ліберальні зміни.