Кардинал Мюллер: Харизматичні дари як «незаплановані діти»
  • Птн, 10/06/2016 - 12:42

Харизматичні рухи є як незаплановані діти, які прийшли у світ, – вважає кардинал Герхард Людвіг Мюллер, пише «info.wiara.pl».

У вівторок 14 червня представлять Лист Конгрегації науки віри до єпископів Католицької Церкви «Iuvenescit Ecclesia» (Церква, що омолоджується). Його темою часто є делікатні взаємини між церковними рухами і харизматичними орденами і єрархією. Чи рухи мають керуватися, як вони хочуть чи повинні дотримуватися керівних принципів місцевого єпископа? Це одне з питань, на яке відповідає документ, затверджений Папою у березні.

На сторінках ватиканської газети «L'Osservatore Romano» префект Конгрегації, кардинал Герхард Людвіг Мюллер, представив деякі фундаментальні тези документа. «Чи те, що Святий Дух зрушує в народі Божому є ласкою для всього народу Божого? Часто ці дари є фундаментально новими і вимагають очищення. Можна сказати, певною мірою, що вони як незаплановані діти, які прийшли у світ», – сказав кардинал Мюллер. Але насправді кожна мати чи батько любить цих дітей одразу після їхнього приходу в світ і піклується про них, як про інших, і навіть більше!» – додав він.

Кардинал Мюллер вказав на значення нових харизматичних рухів у контексті нинішнього понтифікату, який постійно закликає Церкву вирушити, вийти на вулицю. На його думку, деякі церковні середовища мають клопіт з цим папським закликом. «Важко йти в ногу з пророцтвом», – наголосив німецький кардинал і додав: «Але не йдеться також не про темп, яким іти. Важливим є весь народ Божий і всі частини Церкви, кожна з них з властивою їй швидкістю і зі своїми дарами і навіть слабостями йдуть у правильному напрямку, йдучи своєю дорогою. З цим завжди пов'язані «зусилля» і певний аспект хреста».

Кардинал звернув увагу, що Папа Франциск під час зустрічі з церковними рухами попереджає їх, щоб не «зачиняли Святого Духа в клітці», що не означає, що Папа є щодо них скептичним. На його думку, «на надмірну самовпевненість рухів упливає участь у служінні проектам або потребам, які є більшими за їхні плани і потреби. Це стосується всіх віруючих без винятку, а також єпископів».

Як повідомляє французька католицька газета «La Croix» у позавчорашньому випуску, документ рекомендує, щоб у майбутньому харизматичні рухи перебували під більшим контролем місцевого єпископа. Єпископи зобов’язані ретельно і вдумливо дослідити всі приватні одкровення, про які інформують члени харизматичних рухів.

«La Croix» у своєму інтернет-виданні цитує, не подаючи імен, одного із працівників Конгрегації, який сказав, що досі єпископам було важко визначити автентичність приватних одкровень. Йдеться про знаходження опосередкованої позиції, що дозволила б цілковито оскаржувати автентичність цих одкровень або їх повністю приймати.

Харизматичні рухи виникли після ІІ Ватиканського Собору. Їх трактували як рухи духовного оновлення, які особливо підтримували Папи: бл. Павло VI і св. Іван Павло II. Характерним для них є сильний акцент на безпосереднє і особисте свідчення Святого Духа і особисте духовне життя.