Кардинал Паролін: не прирівнювати гомозв’язків до шлюбу
  • Пон, 29/02/2016 - 13:05

Необхідно уникати у законодавстві будь-якого прирівнювання так званого цивільного союзу осіб однієї статі зі шлюбом. На цьому наголосив кардинал П’єтро Паролін з нагоди традиційної зустрічі найвищих представників Італії та Ватикану. Вона відбувається щороку у посольстві Італії в Ватикані для відзначення річниці Латеранських угод (87 років тому - 11 лютого 1929 р.) і перегляду італійського конкордату 32 роки тому (18 лютого 1984 р.).

Держсекретар Ватикану, згадавши законопроект про цивільні союзи, котрий на даний час обговорюється в італійському Сенаті, визнав за необхідне виключити з нього можливість усиновлення дитини одного з партнерів іншим із них. Водночас він застеріг, аби там не знайшлися ніякі інші "словечка", що можуть юридично зрівняти гомосексуальні союзи зі шлюбом.

Також присутній на зустрічі прем'єр-міністр Італії Матео Ренці зазначив, що стосовно питання про цивільні союзи позиції уряду й італійського єпископату відрізняються по багатьох пунктах. Однак, він визнав доречним, що єпископи мають власну думку і що її слід поважати. У посольстві Італії при Святому Престолі від церкви були також глава Єпископської Конференції кардинал Баньяско та глава дипломатії Ватикану Архиєпископ Пол Ґаллахер, а з боку держави президент Серджіо Маттарелла.

За словами речника Ватикану, окрім питань, пов'язаних з відносинами Церква – Держава, йшлося в основному про міжнародні проблеми, особливо в Середземномор'ї, у тому числі Лівії, Сирії, Іраку та Лівані.

"Також було висловлено вдячність за участь Церкви і натхнення Папи, коли йдеться про мігрантів. Порушувалося питання недержавних шкіл та труднощів, з якими вони стикаються. У цих школах є багато неповносправних учнів. Тим не менше, вони не отримують дотацій, що дозволило б допомогти людям з обмеженими можливостями", – сказав прес-секретар Ватикану.

Отець Федеріко Ломбарді повідомив, що говорилося також про визнання в Італії вчених звань церковних університетів і про душпастирську допомоги в збройних силах. Саме як член спільної церковно-державної комісії у справах душпастирства військових учасником зустрічі був також проф. Джузеппе Далла Торре, глава Трибуналу держави Ватикан. "Це був перший раз, коли до складу делегації Святого Престолу на цій щорічній зустрічі з найвищими органами влади Італії увійшов мирянин", – зауважив прес-секретар Ватикану.