Кардинал Паролін: у Папи великі очікування від цієї зустрічі з молоддю
  • Втр, 01/08/2023 - 19:02
Державний Секретар Святого Престолу поділився в інтерв’ю з ватиканськими медіа думками про основні моменти наступної Апостольської подорожі Папи Франциска.

Папа Франциск вирушає до Лісабона з усвідомленням того, що ці зустрічі мають велику силу самі в собі, для декого – навіть силу перемінити життя. Про це в традиційному напередодні Апостольської подорожі інтерв’ю для ватиканських медіа говорив Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін, який супроводитиме Святішого Отця під час його візиту в Португалію, що відбуватиметься від 2 до 6 серпня 2023 року з нагоди Світового Дня Молоді. «Святіший Отець покладає багато сподівань на майбутні Світові Дні Молоді в Лісабоні, і вже в низці відеозвернень він запрошував молодь приєднатися до нього в цьому паломництві та готуватися до цієї церковної події, насамперед, у молитві», – підкреслив він.

Досі актуальна спадщина Івана Павла ІІ

Ділячись думками про те, яке значення такий захід як СДМ має у 2023 році, кардинал Паролів висловив свою впевненість у тому, що задум святого Івана Павла ІІ проводити такі зустрічі «без сумніву був пророчим», продиктованим необхідністю того щоби Церква на світовому рівні була задіяна в діяльність на підтримку молоді. «Ця пророча інтуїція зберігає всю свою актуальність також і сьогодні, тому що вона покликана підтвердити відповідальність Церкви перед молодими поколіннями. У нашому світі, який переживає глибокі зміни, який зазнав трагічного досвіду пандемії Covid-19 і який сьогодні переживає численні конфлікти по всій планеті, як ніколи необхідно, щоб молоді люди зустрілися з обличчям Ісуса Христа, пізнали Його спасенне Слово і стали Його учнями. Тому Світовий День Молоді залишається важливим інструментом і нагодою євангелізації молодіжного світу», – сказав він, вказуючи також на важливість досвіду вселенського братерства, притаманного цим зустрічам.

 

Молодь здатна долати виклики цього світу

Одне із запитань стосувалося того, що в сучасному світі не бракує криз і викликів, між якими війни, бідність, байдужість. Тож чи здатна молодь долати ці виклики? За словами одного з найближчих співробітників Папи, вказівки щодо цього можна знайти у Посланні Святішого Отця на це СДМ, зосередженому на юній Марії, яка після Благовіщення з поспіхом вирушає в мандрівку до родички Єлизавети, щоби послужити їй. «Отже, Богородиця вказує нам, а передусім молодим людям, на шлях близькості та зустрічі. І я вірю, що молоді люди, коли вони прямують цими дорогами близькості і зустрічі, мають в собі здатність зустрічати, допомагати вирішувати і долати численні виклики нашого суспільства», – зауважив кардинал Паролін, вказуючи на свідчення багатьох молодих людей, які не побоялися залишити свої зручності, щоб наблизитися до тих, хто потребує допомоги й підтримки.

У цю перспективу вписується також доданий до програми подорожі Фатімський етап, де Святіший Отець зустрінеться з хворими юнаками й дівчатами та молитиметься за мир. «Я думаю, що Папа хоче нагадати послання Богородиці, яке Вона залишила трьом дітям-пастушкам, коли з'явилася в 1917 році. Це були слова розради, це були слова надії серед світу, що перебував у стані війни, що не дуже відрізняється від дійсності, яку ми переживаємо сьогодні. І Богородиця заохочувала дітей-пастушків, а через них і людей, молитися і проказувати, зокрема, з великою довірою Святий Розарій, щоб здобути мир у світі. Тому Папа Франциск, який завжди носить у своєму серці трагедію тих, хто втягнутий у війни, цим візитом до Фатімського санктуарію під час СДМ просить нас не занепадати духом і бути витривалими в молитві, особливо, в молитві Святого Розарію», – підкреслив Державний Секретар Святого Престолу.

Духовне єднання всієї молоді

Під час розмови не забракло згадки і про тих юнаків і дівчат, які хоч і прагнуть цього, але не зможуть прибути до Лісабона. Таких кардинал Паролін заохочує «духовно єднатися з Папою та ровесниками» та «хоч і на віддалі, переживати цей досвід, молячись за них і разом з ними». «Також і вони повинні почуватися живою частиною цього СДМ», – наголосив він, нагадуючи про слова Папи Франциска, що Світові Дні Молоді не повинні бути «феєрверками», тобто, моментами великого ентузіазму, що залишається сам у собі. «Цього не достатньо, вони повинні бути інтегрованими у звичайне молодіжне душпастирство. Тому перед кожними СДМ повинна бути душпастирська праця у дієцезіях і парафіях, які покликані підготувати всесвітні зустрічі, які потім повинні мати подальший розвиток. Я вважаю, що в цей час всі молоді люди, навіть ті, які не можуть бути фізично присутніми в Лісабоні, повинні відчувати себе залученими і повноцінними дійовими особами», – підсумував Державний Секретар Святого Престолу.