Кардинал Вен-Труа: згода Синоду щодо кінцевого документу – це велике досягнення і сигнал для світу
  • Втр, 21/10/2014 - 16:18

Результати обговорень в малих групах і кінцевий документ – це велике досягнення Синоду, вважає кардинал Андре Вен-Труа з Парижу. На його думку, він демонструє те, що серія конфліктів не вдалось зруйнувати єдність Церкви.

«Перш за все, я б хотів сказати, що цей текст є важливим сигналом, не дивлячись на його зміст. Оскільки до того ми показали світові, що перебуваємо в стані відкритого і тривалого конфлікту, що на засіданні відбуваються зіткнення різних впливів, – зазначив митрополит Парижу в інтерв’ю Радіо Ватикану. – Наші пропозиції і їх оцінка розбігалися. В «relatio» (післядебатний звіт – пер.) з’явилось багато різних гіпотез. Однак тепер ми даємо новий сигнал, який полягає в тому, що завдяки праці в групах і новій редакції тексту, Синодові вдалось врахувати усі відмінності в єдності. За винятком кількох пунктів, цей документ було прийнято майже одноголосно. Це текст, під яким підписується практично усе згромадження, навіть якщо певні отці представляють різні думки і варіанти. Це - акт Церкви, щодо якого ми дійшли згоди. Небагато таких згромаджень, які змогли б такого досягнути».

Кардинал Андре Вен-Труа визнав, що його не дивує відкинення пунктів щодо розлучених і гомосексуалістів, хоча їх істотно змінили, в порівнянні з першочерговим текстом «relatio». Перше питання ще достатньо не продискутували. А друге, на думку багатьох єпископів, не слід розглядати в рамках Синоду на тему сім’ї, оскільки гомосексуалісти і їх зв’язки не мають нічого спільного з сім’єю і не слід створювати помилкове враження. Завданням Церкви є допомагати гомосексуалістам переживати свою ситуацію відповідно до вимог Євангелія – наголосив кардинал Вен-Труа.