Лісабонський Патріарх: цей СДМ запам’ятався дивовижною радістю
  • Втр, 08/08/2023 - 14:32
Підсумовуючи СДМ 2023, Лісабонський Патріарх відзначив особливості приготування, задоволеність Папи та радість, яку випромінювали учасники молодіжної події.

У інтерв’ю для Vatican News кардинал Мануел Жозе Макаріо до Нашіменто Клементе, Лісабонський Патріарх, поділився своїми думками про цьогорічний Світовий день молоді, який приймала його дієцезія, наголошуючи на важливості радісної зустрічі у єдності спільних переконань.

Радість, спільні переконання та пророцтво

Насамперед ієрарх відзначив три особисті сильні враження від всесвітньої молодіжної події. Перше з них – радість всіх присутніх. «Коли я супроводжував Папу в папамобілі, я бачив погляди інших на Папу і Папи на інших, на кожного з них. Радість була вражаючою, тому що вона весь час виходила від людей, її важко було зрозуміти, але це була радість. Проста, спонтанна, чиста радість, яку було чудово бачити», – пригадав кардинал Клементе. Інше спостереження стосувалось відданості молоді своїм релігійним переконанням. Він зауважив, що це особливо було помітно під час адорації Євхаристії 5 серпня у Лісабоні. Саме тоді півтора мільйона осіб спонтанно, без нагадувань, заглибилися в тишу, гуртуючись у молитві навколо Христа. «І третє враження, дуже сильне, можна визначити як пророцтво. Ми ніколи не говоримо достатньо про пророцтво, а воно не є утопією, але означає вже тепер показувати прийдешнє. Коли ми бачимо всіх цих молодих юнаків та дівчат, цю радість, це переконання, цю відданість, це перебування разом з іншими… таким буде світ майбутнього, якщо все це збережеться. Це пророцтво про майбутнє, пророцтво, яке вже там є. Не можна сказати, що його немає, воно є! І для цієї молоді це буде вирішальним: я називаю їх поколінням 2023», – поділився Лісабонський Патріарх.

Прекрасний досвід спільності

Відповідаючи на запитання про підготовку до СДМ 2023, кардинал Клементе розповів про необхідні розмови з державною владою, адже таку велику подію неможливо організувати лише силами Церкви. «Тільки тому, що держава, влада розглядали цей СДМ як щось, що цікавить країну, це вдалося зробити. Для католиків і для всіх. Оскільки я бачив на дорогах, коли проїжджав папамобіль, раділи не тільки католики, але й усе населення. Це добре: з першого моменту ця співпраця розпочалася добре і результат був дуже позитивним», – зазначив ієрарх. На його думку цьогорічний Світовий день молоді запам’ятався людям як прекрасний досвід, ініціювавши бажання робити це знову. Ба більше, він переконаний, що кілька років підготовки, переживаючи труднощі пандемії, утвердили в багатьох людей звичку спільно трудитися задля спільного блага.

Щастя і задоволення Святішого Отця

«Як почувався Папа Франциск у ці дні?», – таким було наступне запитання. У відповідь Лісабонський Патріарх сказав, що з кожним днем він ставав щасливішим і молодшим, випромінюючи усмішку. «Він увібрав цю молодість! Але ж він – молодий Папа», – додав кардинал. Роздумуючи над наступним Світовим днем у молоді у південнокорейському Сеулі, ієрарх зазначив, що представники Сеулу були щасливими, почувши про місце наступного СДМ, а також мають відповідні засоби та волю, щоб належно організувати цю подію.