"Марії ввіряємо катовану війною країну", - Мечислав Мокшицький у Львівській катедрі у перший день 2024 року
  • Втр, 02/01/2024 - 16:41

1 січня, в Урочистість Пресвятої Богородиці Марії, у Лльвівській Митрополичій Базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії відбулося урочисте впровадження копії статуї Архангела Михаїла з Гаргано. 2024 ріку Римо-Католицькій Церкві був проголошений Єпископами Роком Святого Архангела Михаїла, покровителя України, з цієї нагоди напередодні у храмах розпочали молитися дев’ятницю до Князя небесного війська.

Святу Месу очолив архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський у співслужінні зі своїми єпископами-помічниками та єпископами з братньої Польщі, які прибули щоби привітати Митрополита з Іменинами.

На початку Меси архиєпископ Мечислав привітав усіх гостей та присутніх вірян, які чисельно зібралися на молитві у перший день нового календарного року і сказав:

На початок нового року Церква дає нам Матір Марію Богородицю. Через Марію до Ісуса. Марії ввіряємо нашу Церкву, наші сім’ї і нашу катовану війною країну. 1 січня це також день, в якому ціла Церква молиться про мир. Сьогодні з нами моляться єпископи з Польщі. Від початку війни вони підтримували нас молитвою та гуманітарною допомогою.

Проповідь виголосив архієпископ Юзеф Міхалік, архиєпископ-сеньйор Перемишльської архидієцезії. У своєму слові він наголосив на тому, яким драматичним випробуванням є війна і як важливо у ці важкі часи спиратися на віру в Бога і духовні авторитети, яких так багато має в своїй історії Львівська архідієцезія:

"Ми сьогодні прибули на запрошення архиєпископа Мечислава, щоби молитися про мир в Україні та у цілому світі, про мир в наших серцях. Усі ми болісно переживаємо драму війни викликаної ненавистю та жагою влади сусіднього слов’янського народу. Та мир не повернеться поки до серця агресорів не проб’ється глибоке переконання, що через війну втрачають всі, тому що війна – це розруха і смерть, страждання і тяжкий гріх відносно Бога і людей, це біль матерів і дружин, це сирітство дітей"…

Після завершення Євхаристії відбулася ще одна визначна подія. Архиєпископ Перемишльської архидієцезії Адам Шаль передав на руки архиієпископа Мечислава Мокшицького реліквії блаженної сім’ї Ульмів, беатифікація якої відбулася у вересні 2023 року у с. Маркова біля Перемишля. Подружжя Юзефа та Вікторії разом із сімома дітьми переховували у своєму домі дві єврейські родини, за що і були вбиті гітлерівцями. Митрополит Шаль переказуючи реліквії віддав під опіку блаженної сім’ї Ульмів усі сім’ї Львівської архидієцезії та України.