Марокко: Карітас звертається із закликом до міжнародної солідарності
  • Чтв, 14/09/2023 - 11:36
Президент Карітасу Марокко розповів про те, як вони долучилися до підтримки населення, що постраждало від землетрусу, закликав також до солідарності з лівійцями та подякував за солідарність.

«Від щирого серця складаю подяку багатьом людям за їхню солідарність. Але просимо вас і надалі нас підтримувати. Етап відбудови потребуватиме місяців, якщо не років», – зазначає кардинал Крістобаль Лопес Ромеро, Архиєпископ Рабата та Президент «Карітасу Марокко», слова якого знаходимо в пресрелізі, поширеному конфедерацією «Caritas Internationalis». У своєму інтерв’ю ієрарх не забуває й про мешканців іншої північноафриканської країни, висловлюючи свою підтримку Лівії, яка через кілька годин після землетрусу в Марокко стала жертвою іншого стихійного лиха. «Ми просимо всіх також бути солідарними з нашими братами і сестрами в Лівії, – закликає він. – Лівійська Церква ще менша за нашу, але вона зробить все можливе, щоб співпрацювати у допомозі людям, які постраждали від цієї повені».

Зусилля Карітасу в Марокко

Розповідаючи про реагування на надзвичайну ситуацію в Марокко, очільник місцевого Карітасу наголосив на великій розосередженості населення, яке потребує допомоги. «Ці громади невеликі, але численні, і розташовані на величезній території, у високогірних районах, які й раніше були важкодоступними, а тепер, після руйнування доріг і додаткових труднощів, спричинених самим землетрусом, стали ще більш недоступними», – зазначає він, додаючи, що Карітас Марокко, попри все, надає допомогу, також і в найбільш постраждалих частинах країни. Це речі першої необхідності, такі як генератори, харчі, питна вода, одяг і ліки. Вони також стараються придбати тепліші намети, оскільки ті, які використовуються тепер, не дають належного захисту від нічного холоду. За словами кардинала Лопеса Ромеро, йдеться не тільки про матеріальні потреби. «Люди потребують також, щоби хтось підтримав їх, бо вони поранені також психологічно та духовно», – пояснив він.

Співпраця з урядом і міжнародними організаціями

Додатковим викликом є необхідність координації допомоги безпосередньо на місцях. Як зазначив Рабатський Архиєпископ, держава відправила військових, різні підприємства надали вантажівки, прибули волонтери із сусідніх країни. Карітас перебуває в діалозі з урядом і з різними залученими інституціями. «Існує хвиля солідарності та активності. Багато громадських організацій та уряд роблять все можливе, щоб прийти на допомогу постраждалим. Ми теж є частиною глобальної спільноти і є частиною цієї цілісності, яка повинна бути скоординованою», – переконаний ієрарх.