Митрополит Ігор на освяченні каплиці Блаженного Миколая Чарнецького: «Молімося до цього святителя, щоб він виблагав у Господа завершення лютої війни»
  • Чтв, 29/06/2023 - 10:56

На території Центру легеневого здоров’я Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор освятив новозбудовану каплицю Блаженного Миколая Чарнецького та престіл у ньому.

Наріжний камінь під каплицю освятили минулого року. Як зазначають у Центрі легеневого здоров’я, завдяки зусиллям генерального директора, адміністрації, колективу, капелана лікарні отця Івана Соколовського, а також небайдужих людей, з’явилося місце для зустрічі з Господом, спільної молитви та подяки Творцю. У цьому храмі медики, пацієнти та їхні близькі знаходитимуть душевний спокій у молитві.

У своїй проповіді Митрополит закликав відвідувати каплицю, молитися до Блаженного Миколая Чарнецького, щоб він випросив для нас у Бога мир та здоров’я.

― Висловлюю велику подяку усім, хто зібрався на молитву та тим, хто не зміг цього вчинити через різні перешкоди чи заняття іншими справами! Дуже вдячний тим особам, які прийняли рішення, щоб на цій території постала невелика молитовна будівля, каплиця. Бога потрібно не лише хворим, до нього повинні молитися усі люди. Тому, що він підтримує світ в існуванні та кожному життю дає віддих. Господь покликав людину до вічного щасливого життя, яке можливо здобути кожній людині, бо Ісус Христос уможливив це, умираючи на хресті з любові до свого народу! Святий апостол Павло, у свій час, писав до римлян: «… хто лише прикличе ім’я Господнє – спасеться» (Рм 10,13). Хто вірить в Бога, хто молиться до нього, призиває його, такі спасуться. Кожна людина, яка мешкає на землі, декларує своїм життям відношення до Бога, свідчить віру чи невіру в Творця.

І ось, збудована каплиця – сприяє молитві, проповідуванню слова Божого. Тут приноситиметься безкровна жертва хліба та вина, буде добра нагода сповідатися, єднатися з Богом та причащатися. Людина потребує Бога, бо прямує у вічність, посідає духа, якого для неї створив Господь! Ми свідомі того, що Небесний Батько бажає спасіння усім людям, бо віддав свого Сина, Ісуса Христа, який з любові до нас добровільно помер на хресті, щоб ми були щасливі. Хто бажає почути Бога, хай пильно вдивляється у своє сумління та уважно спостерігає Божий світ. Для мудрого й вченого Ньютона вистарчало грудки землі, щоб повірити у Бога та переконатися в його існуванні. Господь дарував людині вільну волю, великий дар, якого не забирає навіть тоді, коли людина збунтується проти нього, не слухає його, коли розпинала Сина Божого на хресті. Ось любов Бога до людини, його бажання вчинити людину щасливою!

Святий апостол Матей описав коротке звернення Ісуса до присутніх юдеїв, які не шукали можливості повірити Ісусові, лиш, звинувачували його, називаючи п’яницею та ненажерою. Господь вказав на Івана Хрестителя, який постить, а невірні твердили, що він має біса. Це образ людини, яка не бажає вірити, лише шукає звинувачення іншим, щоб себе оправдовувати. Ісус проповідував, чинив чуда, їв з митниками, вказував на такий шлях до спасіння – безбожним людям не годилося, щоб вірити та служити Богові!? Іван Хреститель йшов строгою дорогою посту – і цього не сприймали лиходії, вороги Бога, критикували та відкидали його шлях. Хто не бажає вірити в Бога, у вічність, у нагороду чи покарання, такі особи завжди шукатимуть оправдання та заспокоєння. Це не принесе користі людині, бо кожна людина помирає, а там не існує помилування. У вічності особа зустріне вирок, який собі приготувала.

Сьогодні наша Церква вшановує блаженних, які служили людям, подібно, як це чинять лікарі, вчителі та багато інших. Згадуємо про єпископів, священиків, ченців, черниць і мирян, яких папа, уже святий Іван-Павло ΙΙ, проголосив у 2001 році блаженними. Серед них, блаженний єпископ Микола Чарнецький, його іменем названа ця каплиця. Цей блаженний ― виходець із Івано-Франківщини, народився у селянській сім’ї. Отримав добру освіту, став священиком, прийняв чернечий стан, згодом, був поставлений на єпископа. Служив Богові та людям! Несправедливо арештований радянським злочинним урядом у 1945 році. Був допитуваний, катований, 600 годин, в сумі, тривали його допитування. Відбував покарання у різних місцях колишнього союзу. Важко захворів, був звільнений, щоб не померти в каральному таборі. Помер у Львові 2 квітня 1959 року в своєму помешканні на вулиці Вечірній. Приходьте сюди, в каплицю, моліться, випрошуйте у Господа закінчення війни та доброї долі нашому народові. Цей блаженний пережив дві війни, не нарікав, спокійно прийняв дійсність і так свідчив свою відданість Богові. Молімося до цього святителя, щоб він виблагав у Господа завершення лютої війни.

  

На завершення Архиєрейської Літургії та урочистостей, владика вручив ініціатору побудови святині, генеральному директору лікарні Любомиру Раку грамоту за жертовність та благодійність, а також автентичне свідоцтво, що посвідчує назву на честь священномученика Миколая Чарнецького нашого новозбудованого храму.