Неділя з Папою: заклик не забувати про Україну та з нагоди Дня мігранта
  • Нед, 24/09/2023 - 16:41

Недільну зустріч з паломниками Папа Франциск завершив, як це робить вже понад півтора року, закликом молитися за український народ. Перед тим він поділився кількома думками з нагоди Дня мігранта та біженця і запросив усіх на молитовне чування, що відбудеться в суботу на площі Святого Петра у Ватикані.

«Пам’ятаймо про мученицьку Україну та молімося за цей народ, який дуже страждає». Також і в останню неділю вересня, що збіглася із завершенням 19-го місяця від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну, з уст Папи Франциска прозвучав заклик до солідарності й молитви. І це відбувається кожної неділі вже понад півтора року, починаючи від неділі 27 лютого 2022 року.

Промовляючи до паломників, які 24 вересня 2023 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на недільну молитву, Святіший Отець також зауважив, що цього дня відзначався Всесвітній день мігранта й біженця, тема якого «Вільні обирати мігрувати чи залишатися», щоб нагадати, що «міграція повинна бути вільним вибором» а не «єдиним можливим».

«Дійсно, право на міграцію для багатьох сьогодні стало обов'язком, тоді як має існувати право не мігрувати, щоб залишитися на своїй землі. Кожному чоловікові і кожній жінці повинна бути гарантована можливість жити гідним життям у суспільстві, в якому вони перебувають. На жаль, злидні, війни та кліматична криза змушують багатьох людей втікати. Тому ми всі покликані будувати громади, які готові та відкриті, щоб приймати, підтримувати, супроводжувати й інтегрувати тих, хто стукає у наші двері», – сказав він, зазначивши, що цей виклик був у центрі «Середземноморських зустрічей», які відбувалися у Марселі та в заключній сесії яких він напередодні брав участь.

Перед тим, як завершити своє звернення закликом не забувати про Україну, Папа також поновив запрошення взяти участь у екуменічному чуванні «Together – Разом», яке відбудеться на площі Святого Петра 30 вересня в рамках приготування до асамблеї синоду, що розпочнеться 4 жовтня.