«Немає кращої проповіді Євангелія як милосердя і допомога потребуючим», – Глава УГКЦ у День бідного
  • Пон, 18/11/2019 - 11:44

Милосердя робить християн християнами. Тому парафія, яка не має соціального служіння, починає завмирати, а та спільнота, котра цим активно займається, навпаки, – оживати.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у неділю, 17 листопада 2019 року. Адже сьогодні християнський світ відзначає День бідного. Із цієї нагоди Предстоятель відвідав парафію Святого Миколая на Аскольдовій могилі в Києві, бо саме ця громада понад 25 років активно займається соціальним служінням.

«У Святому Письмі дуже часто для того, щоб пояснити людині, яким чином Всевишній кожного дня приходить до неї зі своєю допомогою й підтримкою, ми маємо образ Божої руки, десниці. Тієї сили Господньої руки шукають усі – могутні царі, вбогі люди, вчені та невчені, – кожна людина, яка хоче крокувати в земному житті, тримаючи Бога за руку», – промовив архиєрей.

За його словами, зазвичай, коли стається щось погане, то людина відразу поспішає до Небесного Отця. Архиєрей говорив також про притчу про багача та Лазаря, яку сьогодні вірячи чули під час Літургії з Євангелії.

«Цікаво, що в цій притчі Лука описує Божу руку, яка простягнута кожній людині для допомоги в житті, в образі простягнутої руки жебрака. Нам часто видається, що коли хтось у мене щось просить і простягає до мене руки, то він хоче в мене щось забрати. Проте Боже Слово нам показує простягнуту руку бідняка як ту, яка не забирає, а щось мені дає. І не просто дає нагоду відчути Бога поруч, поділитися земним, щоб отримати небесне, дати дочасне, щоб отримати вічне, а також дає мені нагоду отримати Божу руку та милосердя і надію на життя вічне», – зауважив Глава УГКЦ.

Він переконаний, що бідні люди спонукають нас більше допомагати іншим.

«Я приїхав сюди до вас на Аскольдову могилу, щоб показати, наскільки багатою є ваша парафія, бо ви вмієте послужити убогим, пригорнути їх та простягнути їм Божу руку помочі. Сьогодні за ініціативи Папи Франциска увесь католицький світ відзначає День бідного – день особливої уваги до тих, кого убогими Бог посилає стукати до наших закритих сердець, до дверей, до нашої уваги та сумління, і вони стукають, тож блаженний той, хто їм відкриє», – зазначив проповідник.

І згодом додав: «Тепер важливо побачити, що скарбом нашої Церкви є наші люди, а особливим багатством є ті, кому ми з вами як християни третього тисячоліття повинні послужити. Адже українська приказка говорить: «Хочеш допомогти собі – допоможи ближньому». А давній звичай нашого київського благочестя полягав у тому, що коли хтось був у потребі, то він намагався дати милостиню вбогому і просив його про молитву, бо сльози вбогого є сльозами християнського сумління, є радістю його і Церкви».

На думку духовного лідера греко-католиків, передусім добрі справи людей є свідченням істинного розуміння Божого Слова.

«Для того щоб наші громади і парафії були справді живими, щоб проповідь Божого Слова була зрозумілою та переконливою, ми мусимо проповідувати Боже милосердя нашими ділами і вчинками. Немає кращої проповіді Христового Євангелія, як милосердя і допомога вбогим та потребуючим незалежно від того, ким вони є. Голос християнського сумління кличе тепер служити тим, хто є в найбільшій потребі», – підкреслив Блаженніший Святослав.

Варто зауважити, що того ж дня він вручив патріаршу грамоту о. Ігорю Онишкевичу за соціальне служіння парафії.

Після Літургії Глава УГКЦ мав нагоду поспілкуватися з парафіянами, а також із людьми, які вже багато років щонеділі відвідують благодійні обіди при парафії Святого Миколая. Крім того, Предстоятель узяв участь і в благодійному обіді, на якому були понад тридцять потребуючих. Блаженніший Святослав поговорив із кожним з них, а після обіду вручив пакунок із продуктами. Організували таку подію «Карітас-Київ» та «Карітас-Печерськ».

«Люди дякували зі сльозами на очах. Їм було дуже приємно, що так Церква проявляє своє служіння і милосердя», – зазначив о. Роман Сиротич, директор «Карітас-Київ». Він наголосив, що такий захід є не «одноразовою» акцією, а відбувається в рамках постійної опіки людей з боку Церкви.