Німеччина: Кардинал Велькі хитається під тиском ЛГБТ щодо благословення гомосексуальних пар
  • Втр, 22/08/2023 - 13:24

У німецькій Архиєпархії Кельна точиться боротьба за благословення гомосексуальних зв’язків. Кардинал Митрополит Райнер Марія Велькі заборонив такі благословення, дотримуючись вказівок Святого Престолу від 2021 року. Однак деякі священники в його єпархії відмовляються підкорятися.

Попри заборону у парафіях св. Ламберта в Меттманні та св. Максиміна у Вульфраті оголосили, що вони уділятимуть благословення гомосексуальним, лесбійським та трансгендерним парам. Веселкова душпастирська організація з обох парафій має намір 10 вересня організувати спеціальне богослужіння з благословенням “для всіх закоханих пар”. У березні цього року подібне богослужіння організував о. Герберт Ульманн, який служить у Меттманні та Вюльфраті. За це він отримав упімнення від кардинала Велькі. У розмовах із медіа священник сказав, що хоча він вважає, що за всю історію Церква неодноразово забороняла те, що вірні вважали правильним, але виконуватиме вказівки кардинала. Він зазначив, що з огляду на присягу послуху своєму єпископу у своєму сумлінні він не може виступати проти такої рішучої та чіткої заборони. Він також не хотів би стати якимось мучеником за ці справи. І наголосив, що якщо б він, незважаючи на заборону,  далі продовжував благословляти гомосексуальні пари, то ризикував би своїм служінням.

Богослужіння з благословенням для гомосексуальних пар має відбутися 10 вересня в євангельській церкві у Вюльфраті, хоча фактичними його організаторами будуть католики. Богослужіння відправлятиме представниця католицького душпастирства Кельнської Архиєпархії Ульріке Платцхофф. Як вона розповіла ЗМІ, їй не подобається виступати проти церковних правил, але вона змушена це робити, бо йдеться про проголошення Євангелія.

Та богослужінням 10 вересня все не закінчиться. 20 вересня католицькі та євангельські веселкові середовища планують ще одне богослужіння, цього разу ... на площі перед самою катедрою в Кельні. Про це з посиланням на німецькі медіа пише pch24.pl.

На жаль, відповідальність за цю ситуацію несе також сам кардинал Велькі. Він зробив упімнення для о. Ульмана за його проступок у березні, але тепер припускає, що він насправді... не є абсолютно проти благословення гомосексуальних-пар. Кельнська Архиєпархія у спеціальній заяві для преси вказала, що кардинал виступає за легітимність своєї заборони; однак ієрарх виявляє “розуміння до одностатевих пар, які відчувають глибоке бажання церковного благословення”. Але, за словами кардинала, йдеться про матерію, яку “слід пояснити на рівні Вселенської Церкви”. “Архиєпископ чітко дав зрозуміти, що Архиєпархія Кельна — якщо Вселенська Церква займе іншу позицію [ніж зараз] — звісно ж піде за цим голосом“, — йдеться у заяві, наголошуючи, що ця тема обговорюватиметься на Синоді про Синодальність.

Як наслідок кардинал Велькі дає чіткий сигнал: я дотримуюся букви приписів, які сьогодні забороняють такі благословення, але як тільки буква зміниться, я відразу ж їх дозволю. Тому в цій ситуації не дивно, що реформаторські кола не мають наміру перейматися його забороною: тим паче, що єпископи в інших німецьких єпархіях дозволяють благословення гомосексуальних пар, а єпископи Бельгії отримали на це неофіційну згоду самого папи...