Нова цифрова бібліотека Історичного архіву Дикастерії віровчення
  • Чтв, 14/12/2023 - 16:45
У запропонованих матеріалах користувачі електронної бібліотеки матимуть змогу цілісніше подивитися на діяльність, яка стосується витоків сучасної Дикастерії Доктрини віри.

У Ватикані триває праця над оцифруванням архівних матеріалів Дикастерії Доктрини віри. Завдяки співпраці працівників архіву цього органу Римської курії з кількома італійськими університетами вже вдалося створити електронну бібліотеку, яка охоплює документи зародження Дикастерії віровчення (в момент заснування – Верховної Священнної Конґреґації Римської та Вселенської Інквізиції) у 1542 році, а також найбільш релевантні історичні свідчення дискусій та заходів щодо реагування на протестантську Реформацію та численні помилки, які поширювалися в Католицькій Церкві.

Відкрити наявну спадщину

Праця над створенням цифрової бібліотеки є продовженням зусиль, які, зокрема, розпочалися за понтифікату Папи Івана Павла ІІ, який у 1998 році, у співпраці з тодішнім Префектом Конгрегації віровчення Йозефом Ратцінґером, розпорядився розпочати оцифрування та онлайн-використання найдавніших матеріалів архіву Верховної Священної Конґреґації Священної Канцелярії. У свою чергу, Папа Франциск, визначаючи завдання Римської курії, розпорядився, що до функцій Дикастерії Доктрини віри належить «вивчення і роздуми про розуміння віри і моралі… у світлі правильної доктрини і викликів часу» (Praedicate evangelium, арт. 71), чим вказав на важливість часу та історії в оцінюванні моралі та доктринального вмісту.

Залучені фахівці, оприлюднюючи електронні варіанти архівних документів, роблять їх доступними не лише вузькопрофільним науковцям, але й для неспеціалізованої аудиторії. Сайт бібліотеки включає просту і цікаву візуалізацію основних подій, людей та об’єктів, які були предметом діяльності нинішньої Дикастерії Доктрини віри.

Сприяти повнішому розумінню діяльності Римської курії

Серед наявних матеріалів буде запропоновано можливість переглянути конкретні сфери досліджень, які стосуються, зокрема, доктринальних визначень, тем моралі, поведінки духовенства, відношення до магії, забобон та науки. Не бракуватиме також матеріалів, які стосуватимуться стосунків з юдейськими громадами та іншими церквами.

Проект, матеріали якого поступово публікується на сайті цифрової бібліотеки, створений у дусі співпраці і має на меті зібрати внесок різних груп науковців, які вивчатимуть різні аспекти історії інквізиції. Таким чином, у своїй інституційній якості, архів має на меті стати місцем збору та поглиблення результатів досліджень на службі всій науковій спільноті. Йдеться про важливу відкритість, яка завдяки цифровим технологіям має на меті сприяти поглибленню знань, щоб сформувати у відвідувачів нове і повніше бачення історичної діяльності Римської курії.