Осквернення пам’ятника нового святого
  • Срд, 30/09/2015 - 14:39

Один день після канонізації Святішим Отцем у Вашингтоні о.Джуніпера Серра вандали здійснили осквернення не лише його пам’ятника, але і Місії Кармель, яку він заснував і де похований. Святий францішканин, який жив у Каліфорнії у 18 столітті, заснував багато місій і зробив великий вклад у розвиток американського католицизму, був канонізований у середу 23 вересня. Фарбою облили не лише його фігуру, але також інших святих і надгробки, а у багатьох місцях написано образливі написи, зеленим кольором помальовано хрест, двері та інші місця.

«Цього варто було сподіватись у зв’язку із канонізацією Джуніпера Серра» - ствердила Естер Партідо із поліцейського відділку м.Кармель у Каліфорнії. На основі того, що зруйновано фігури європейців, а не індіанців, вона зробила висновки про те, що  вандали хотіли приписати новому святому відповідальність за нищівну діяльність іспанських колонізаторів щодо корінного населення Каліфорнії.

Насправді все було абсолютно навпаки. Святий Джуніпер заснував 21 місію, ціллю яких була охорона місцевих жителів від іспанських конкістадорів. Він навіть спеціально відбув подорож до віце-короля Мексики, щоб добитись зміни губернатора Каліфорнії, котрий вишукував індіанців і перешкоджав діяльності францисканських місій.

Фейсбук-сторінка Місії Кармель підсумовує подію такими словами: «Пам’ятаймо, що ми живемо у спільноті любові, і не даймо знеохотити себе такими подіями. Як мав звичку говорити святий Джуніпер: «Завжди треба дивитись вперед, ніколи назад».