Останній священик - в'язень Дахау помер у віці 102 років
  • Срд, 15/06/2016 - 20:42

Останній католицький священик, який пройшов через нацистський концтабір Дахау, помер у віці 102 років. О. Германн Шайперс помер 2 червня в своєму рідному Охтрупі, область Мюнстерланд на північному заході Німеччини. Тут же він з'явився на світ 24 липня 1913 року, повідомляє Aleteia з посиланням на KNA.

Шайперс був заарештований нацистами в жовтні 1940 року за те, що духовно опікувався польськими робітниками, для яких, насильно пригнаних до Німеччини, він служив меси і сповідав.

Через п'ять місяців після арешту молодий священик був відправлений до табору Дахау біля Мюнхена. Всього в цьому концтаборі містилося 2720 служителів Церкви, 95% яких були католицькими священиками. На його табірну робу був нашитий номер 24255.

У його справі, яку він випадково зміг побачити, була записана справжня причина його арешту: «Шайперс - фанатичний прихильник Католицької Церкви, і це може призвести до заворушень серед населення».

О. Шайперс згадував, що зустрічаючи новоприбулих, комендант табору сказав: «У вас більше немає честі і прав, вам ніхто не допоможе. Тут ви або будете працювати, або помрете».

Священик також згадував, що в Дахау він трудився, як раб, харчуючись лише рідкої баландою. «Тих, хто працював недостатньо швидко, били, підвішували за руки і обливали крижаною водою. Багато вмирали, - писав він у своїх спогадах «Балансуючи над прірвою: священик при двох диктатурах». - Було тільки два шляхи порятунку - втікати або молитися».

Шайперса мало не відправили в газову камеру, але його врятувала сестра Анна, яка переконала нацистське начальство в Берліні, що страта популярного священика викличе обурення католиків.

У квітні 1945 Герману Шайперсу вдалося втекти під час «маршу смерті», коли в'язнів гнали в Бад-Тольц.

Після війни він служив в Дрезденсько-Майсенській єпархії, яка опинилася на території НДР, і, в по можливості, чинив опір тиску з боку влади. Коли після падіння комуністичного режиму він отримав доступ до своєі особової справи, священик дізнався, що спецслужба «Штазі» підсилала до нього 15 агентів і що над ним готувався суд за звинуваченням у «підривній пропаганді».