Папа: Бог з того, що вважають непотребом, виводить спасіння
  • Втр, 02/06/2015 - 16:31

Камінь, який відкинули будівничі, став наріжним каменем. Ці старозавітні слова, якими Ісус закінчив притчу про нечесних виноградарів, стали провідною думкою проповіді Папи Франциска, яку він виголосив у понеділок, 1 червня 2015 р., вранці, під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти».

Як зауважив проповідник, історія любові Бога до Його народу «здається історією поразок». У притчі Ісус розповідає про господаря, який посадив виноградник, найняв робітників, а вони побили й навіть повбивали тих, кого він посилав по плоди, підняли руку навіть на його сина.

«Пророки, Божі мужі, що промовляли до народу, яких не слухали, яких відкинули, немов непотріб, стануть Його славою. Син, останній посланий, Якого відкинули, судили, не хотіли слухати і вбили, став наріжним каменем, – сказав Святіший Отець. – І ця історія, яка розпочинається немов мрія про любов, яка здавалася історією любові, але пізніше ніби перемінилася в історію поразок, завершується великою любов’ю Бога, Який із того, що викинули, немов непотріб, виводить спасіння: через Свого відкиненого Сина спасає нас усіх».

Папа звернув увагу на те, що коли читаємо Біблію, то також знаходимо нарікання Бога, жалі Отця, Який «оплакує» непослух народу. «Шлях нашого спасіння, – додав він, – це шлях численних поразок. Також і ця остання – хресна, є ганьбою. Але саме там перемагає любов. І та історія, яка розпочинається мрією про любов, триваючи немов історія поразок, завершується перемогою любові».

Проповідник наголосив на тому, що ми не повинні забувати про цей шлях, який є важким шляхом, що стосується кожного з нас. Адже заглянувши у своє сумління, кожен може пригадати, як «проганяв пророків», вважаючи себе праведним. Але ми повинні пам’ятати, що саме в хресній смерті Божого Сина виявляється «Божа любов до Свого народу». «І буде дуже корисним пригадувати собі про цю любов, яка здається, зазнала поразки, але, врешті-решт, перемагає», – підсумував Святіший Отець.