Папа: Богородиця проливає сльози, коли процвітає насильство і війни
  • Нед, 10/12/2023 - 16:58

У посланні з нагоди 70-ліття від появи чудесних сліз на статуї Пресвятої Богородиці в Сиракузах, Святіший Отець закликає до молитви заступництва, щоб Пресвята Діва Марія спонукала йти дорогами миру, вказуючи на співчутливу любов Бога.

У четвер, 7 грудня 2023 р. Папа Франциск написав послання з нагоди 70-ліття від початку чудесних явищ та зцілень, пов’язаних з іконою «Сіракузької Богородиці Сліз», у якому він роздумує над знаками, пов’язаними із сльозами, які виступили на очах статуї Діви Марії.

Любов до скромних та нужденних

На початку послання, адресованого на ім’я архиєпископа Франческо Ломанто, Митрополита Сиракуз, Папа пригадує про чудесні сльози на статуї Богородиці, зображеної з непорочним серцем, яка знаходилася у помешканні сім’ї, що з надією чекала на народження первістка. «Відтоді Церква в Сиракузах дбайливо і віддано зберігає ці сльози, які часто потрапляють до хворих, літніх людей, стражденних і церковних громад у різних частинах світу, як знак близької і сердечної присутності Божої і нашої Матері», – пише Святіший Отець. За його словами, плач Марії показує, що вона «поділяє співчутливу любов Господа, Який страждає за нас, своїх дітей», «палко сподівається на наше навернення» та очікує на нас, щоб дарувати прощення. Таємнича мова сліз Богородиці сьогодні нагадує про «привілейовану любов Господа, Життєлюба, до бідних і нужденних», яку сьогодні має наслідувати Церква, Його Наречена.

Чудесна подія вказує на ще одне значення, пов’язане скромною сім’єю, у якій сталося зцілення дружини, що переживала розлад вагітності. «Ця надзвичайна подія, яка відбулася в домашньому затишку, запрошує нас замислитися над надзвичайною красою домашнього вогнища, осередку любові та життя, і підтримати сім'ю, засновану на шлюбі, підкреслюючи її невід’ємну цінність як фундаментальної клітини суспільства і Церкви», – зазначає Святіший Отець.

Материнська турбота Богородиці

«Але сльози Матері продовжують проливатися, коли дискримінують найслабших, коли процвітають насильство і війни, які забирають невинні жертви. Перед обличчям життєвих та історичних випробувань, особливо перед обличчям сьогоднішніх тривожних воєнних сценаріїв, не втомлюймося прикликати заступництво Марії, Цариці Миру і Матері Утішительки. Нехай її материнська турбота спонукає віруючих будувати дороги миру і прощення і ступати ними, перебувати поруч з хворими тілом і духом, самотніми і покинутими. Нас втішає усвідомлення того, що Божа Матір, яку називають “Богородицею Сліз”, обдаровує стількома благодатями тих, хто до неї звертається», – пише далі Папа Франциск.

Він висловлює своє бажання, щоб даний ювілей дарував Церкві в Сиракузах бажання ближче узгодити своє життя з Тим, на Кого вказує нам Марія, Господом Ісусом Христом, «щоб відродити віру, практикувати любов, свідчити і пробуджувати надію». На завершення Святіший Отець подає коротке молитовне благання до Пресвятої Богородиці:

О, Діво Маріє, супроводжуй шлях Церкви даром Твоїх святих сліз, даруй мир усьому світові і охороняй своїх дітей своїм материнським захистом. Підтримай нас у вірності Богові, у служінні Церкві і в любові до всіх наших братів і сестер. Амінь.