Папа до Католикоса всіх вірмен: кров сучасних християн - зерно єдності
  • Чтв, 08/05/2014 - 19:40

8 травня 2014 Папа Франциск прийняв на аудієнції Верховного Патріарха і Католикоса всіх вірмен Гарегіна II, який перебуває з візитом в Римі. Після приватної зустрічі Святіший Отець звернувся до єрарха з промовою, в якій зазначив, що відносини між Вірменською Апостольською Церквою і Католицькою Церквою зміцнилися особливо протягом останніх десятиліть. Цьому, на думку понтифіка, посприяв візит Івана Павла II до Вірменії в 2001 р., а також численні візити вірменського єрарха у Вічне місто.

"Тут я б хотів згадати про іншу подію великого значення, в якій Ваша Святість брала участь - спомин мучеників за віру ХХ ст., що відбувся в контексті Великого Ювілею 2000. Дійсно, велика кількість свідків, які пролили кров за Христа під час трагічних подій минулого століття, перевищують кількість мучеників перших століть, і в цьому мартиролозі сини вірменського народу займають почесне місце", - сказав папа.

Святіший Отець зазначив, що свідоцтво вірменських мучеників - трагічне і високе - не повинно бути забуте. Він підкреслив, що їх кров стала "зерном єдності". "Екуменізм страждань, екуменізм мучеництва, екуменізм крові - це сильний заклик, щоб йти шляхом примирення між Церквами, з рішучістю і довірливою відданістю діяльності Святого Духа. Ми відчуваємо обов'язок пройти цим шляхом братерства також з огляду на страждання наших численних братів, страждання, яке стало визвольним, завдяки співучасті у стражданнях  Христа", - зазначив папа.

Франциск подякував Гарегіну II за його діяльність на благо розвитку екуменічного діалогу і закликав підтримувати один одного молитовно. Після зустрічі її учасники попрямували до каплиці "Redemptoris Mater", розташованої в Апостольському палаці, на спільну молитву.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va