Папа до людей з проблемами зору про цінність спільноти
  • Нед, 14/12/2014 - 20:31

Сміливість, приналежність до спільноти та дарування себе іншим – три загальнолюдські цінності, якими керувалася свята мучениця Лукія, Папа Франциск запропонував як орієнтир для проводу Італійської Національної Асоціації сліпих та людей з вадами зору, приймаючи їх на окремій аудієнції у суботу, 13 грудня 2014 року. Зустріч відбулася у день літургійного спомину цієї святої, яка є також Небесною покровителькою осіб, що мають проблеми із зором. Оскільки згадана організація має понадконфесійний характер, Святіший Отець заохотив звернути увагу на ті цінності, які є спільними для всіх, хоч «свята Лукія жила ними у зразковий спосіб саме завдяки вірі у Христа».

«Насамперед, свята Лукія підказує нам цінність, яка мені здається дуже важливою для вас: сміливість», – зауважив Папа, промовляючи до людей з проблемами зору, пояснюючи, що ця молода жінка з великою відвагою вийшла назустріч тортурам і смерті, а «кожен з нас потребує хоробрості, щоб долати життєві випробування». Зокрема, сліпі та слабкозорі потребують сміливості для того, щоб «не закриватися у собі, не приймати наставлення жертви, але навпаки, відкритися на дійсність, на інших, на суспільство».

Іншою цінністю, яку підказує свята Лукія, є той факт, що вона не була сама, але належала до спільноти. «Ви об’єднані в асоціацію, і це є цінністю! Асоціація не є збором індивідів, але чимось більшим», – наголосив Святіший Отець, вказуючи на те, що сьогодні існує велика потреба у тому, щоб жити «асоціаційним виміром», оскільки тепер він є занедбаним. Натомість, творення групи, солідарність, обмін досвідом, об’єднування зусиль та ресурсів є «громадською спадщиною народу».

Врешті, свята Лукія пригадує про те, що життя призначена для того, щоб дарувати його іншим. Вона вчинила це «через найвищу форму мучеництва», але цінність «жертвування собою» є універсальною та «таємницею справжнього щастя». За словами Папи, людина повністю не сповнить свого покликання ні у володінні речами, ні в якійсь діяльності, але у любові, тобто, «посвячуючись».

«Дорогі друзі, жити згідно з цими цінностями сьогодні може спричинити нерозуміння, створити труднощі, пов’язані з необхідністю іноді йти проти течії, але це й не дивно, – підсумував Папа, – адже свідчення завжди вимагає особистої жертвенності. Сучасні суспільства, які дуже наголошують на індивідуалістських правах, несуть загрозу забуття про спільнотний вимір та про безкорисливе дарування себе ближнім».