Папа до молоді на завершення СДМ: сяйте світлом Христа
  • Нед, 06/08/2023 - 14:11
На завершення Світового дня молоді у Лісабоні, Святіший Отець очолив Святу Месу, в проповіді під час якої, роздумуючи над значенням євангельської події Преображення, закликав до життя в єдності з Христом, слухаючи Його слово та сяючи Його світлом.

У неділю, 6 серпня 2023 р., свято Преображення Господнього, Папа Франциск очолив у лісабонському парку Тежу урочисту Святу Месу з нагоди завершення 37-го Світового дня молоді. Перед початком богослужіння він проїхався панорамним автомобілем між секторами з юнаками й дівчатами, більшість з яких провела ніч на цьому місці, прибувши напередодні на молитовне чування. З Єпископом Риму співслужили 700 єпископів і 10 тисяч священиків, в Господній трапезі взяли участь 1,5 мільйона молільників.

У проповіді Святіший Отець зосередився на словах апостола Петра під час Преображення на горі Синай: «Господи, добре нам тут бути» (Мт. 17,4). «Прекрасним є те, що ми пережили з Ісусом, те, що ми пережили разом, прекрасним є те, як ми молилися, з великою радість в серці. Отож, можемо запитати себе: що ми беремо з собою, повертаючись у долину щоденного життя?» – запитував проповідник, пропонуючи для роздумів три дієслова: сяяти, слухати і не боятися.

 

Бути сяйвом серед темряві нашого часу

Роздумуючи над сяйвом, яке бачили апостоли під час Христового Преображення, Папа сказав, що у такий спосіб Господь готував їх темних годин Його молитви в Гестиманському саду та хресних мук на Голготі. «Друзі, дорогі юнаки й дівчата, сьогодні також і ми потребуємо трохи світла, проблисків світла, щоби ставити чоло темряві, що наступає на нас у житті, численні життєві поразки, щоби долати їх світлом Ісусового воскресіння. Бо Він є незахідним світлом», – зауважив Святіший Отець, наголосивши, що ми не стаємо світлими, потрапивши під прожектори, бо це засліплює, не тоді, коли ми «демонструємо ідеальний образ» і «відчуваємо себе сильними та переможними», а коли приймаючи Ісуса, «вчимося любити як Він».

Слухання, яке дарує близькість

Слова Небесного Отця про Христа: «Його слухайте» (Мт. 17,5), стали ще одним запрошенням Наступника апостола Петра, зверненим до молоді. «Слухати Ісуса: в цьому полягає ввесь секрет», – сказав він, підказуючи, що можемо почути те, що Ісус нам говорить, читаючи Євангелію. Він же показує нам дорогу любові. «Слухайте Ісуса, бо ми, навіть маючи добру волю, ступаємо на шляхи, які здаються шляхами любові, але в кінцевому підсумку є егоїзмом, замаскованим під любов. Остерігайтеся егоїзму, що маскується під любов. Слухайте Його, бо Він скаже вам, якою є дорога любові», – мовив Папа.

 

Не боятися зустрітися з викликами

Врешті, третім словом є «не бійтеся», яке часто звучить у Біблії. Тож звертаючись до молоді, що пережила свій досвід прослави преображення під час цих зустрічей, Святіший Отець сказав: «Вам, що плекаєте великі мрії, але часто затьмарені страхом не побачити їх здійснення; вам, що іноді думаєте, що не дасте собі ради, бо час від часу нас атакує песимізм; вам, молоде, що в цей час відчуваєте спокусу впасти духом, думати про себе як про невідповідних або приховувати свій біль, маскуючи його посмішкою; вам, молоде, що хочете змінити світ, і це добре, що ви хочете його змінити та боротися за справедливість і мир; вам, молоде, що вкладаюте в це свої зусилля та уяву, але вам здається, що цього недостатньо; вам, молоде, яких Церква і світ потребують, як земля дощу; вам, молоде, що є сьогоденням і майбутнім; так, саме вам, юнакам та дівчатам, Він каже: “Не бійтеся!”».

Папа додав, що Христос, бачить серце кожного, знає наші радощі та тривоги. «І сьогодні Він звертається до вас, тут, у Лісабоні, у цей Світовий День Молоді: не бійтеся, не бійтеся, будьте сміливими, не бійтеся», – сказав на завершення Папа Франциск.