Папа: добро людини – критерій діяльності державних органів
  • Втр, 19/03/2019 - 09:40

Держава повинна захищати права людини, а її добро повинно становити основний критерій діяльності всіх органів країни. Про це говорив Святіший Отець під час аудієнції з представниками Італійської Рахункової палати.

У понеділок, 18 березня 2019 р., вранці Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Італійської Рахункової палати, що перевіряє законність і правильність прибутків і видатків державних фондів та становить частину правової системи країни. В аудієнції взяв участь Президент палати Анджело Бушема, судді та адміністративний персонал.

Добро людини – основний критерій для всіх органів країни

Звертаючись до присутніх, Папа Франциск вказав на важливу роль цього органу, що виконує необхідну діяльність, спрямовану на спільне добро. Він наголосив, що держава покликана захищати права людини, визнання яких є умовою існування правової держави, тому добро людини, яке завжди потрібно розглядати в її взаємозв’язку з іншими, повинно становити основний критерій діяльності всіх органів країни. Саме цей критерій, за словами Папи, мусить бути основою діяльності аудиторів, які повинні відзначатися не тільки високою професійністю, «але, насамперед, морально сформованою свідомістю, винятковим почуттям справедливості та щедрим заанґажуванням в діяльність інституцій та спільноти».

Необхідність строгого контролю за державними фондами  

Наступник св. Петра зазначив, що строгий контроль за видатками гальмує спокусу тих, хто займає політичні, чи адміністративні посади, щоб управляти ресурсами з метою протегування та отримання консенсусу виборців. Цитуючи Енцикліку «Laudato si’», він наголосив на необхідності створювати простір для «здорової політики», здатної реформувати інституції, координувати їх та впроваджувати такі практики, які б дозволяли протистояти тискові, уникаючи хибних дій.

Необхідність боротьби з корупцією

Святіший Отець вказав на велику роль аудиторського суду в боротьбі з корупцією. «Це одне з найстрашніших лих суспільства, – наголосив він, – бо наносить йому великої шкоди як на етичному, так і на економічному рівнях: ілюзія швидких і легких заробітків насправді збіднює всіх, позбавляючи всю систему довіри, прозорості й надійності. Корупція пригнічує людську гідність і руйнує всі добрі й гарні ідеали. Все суспільство в цілому покликане докладати конкретних зусиль для того, аби протистояти хворобі корупції в її різних формах».

Христос – Вчитель правди й справедливості

Папа Франциск закликав представників Італійської Рахункової палати бути свідомими того, що їхня діяльність допомагає поширювати в суспільстві культуру легальності. Він також закликав їх також скористатися часом Великого Посту для того, аби «глибоко вдивлятися в Христа, Учителя і Свідка правди й справедливості». «Його слово – додав він, – є невичерпним джерелом натхнення для всіх, хто присвячує себе служінню для спільного добра»

На завершення Святіший Отець ввірив присутніх під покров «праведного мужа» – Святого Йосифа, уділяючи їм Апостольське благословення.