Папа: Дух Святий - найбільший дар в молитві
  • Птн, 10/10/2014 - 15:46

"У молитві ми просимо про багато що, але найбільшим даром Бога є Святий Дух"- про це Папа Франциск говорив у своїй проповіді на ранковій Літургії 9 жовтня в каплиці Дому Святої Марти. Папа зазначив, що в Своєму милосерді Господь не тільки прощає людині, а й щедро обдаровує тим, про що вона не сміє просити у молитві.

В Євангелії дня, звернув увагу Святіший Отець, є «три ключових слова: друг, Отця і дар». Ісус пояснює учням, що таке молитва, і наводить приклад людини, яка йде опівночі до свого друга з проханням про допомогу. У житті, зазначив Папа, «є золоті друзі», які можуть віддати все своє. «Є й інші, більш-менш близькі», але Біблія говорить нам про «одного, двох або трьох ... але не більше!». Далі, є й інші приятелі, але не такі, як перші, і якщо ми наполегливі в проханнях, то «узи дружби допомагають нам отримати те, про що просили».

«Ісус йде далі і говорить про Отця: «Який з вас батько, коли син попросить у нього хліба, подасть йому камінь? Або коли попросить риби, подасть йому змію замість риби? Або якщо попросить яйця, подасть йому скорпіона? Отже, якщо ви, будучи злі, можете добрі дари своїм дітям давати, то тим більше Отець Небесний». Таким чином, продовжив Папа, «не тільки друг - супутник нашого життя - приходить нам на допомогу і дає те, про що ми просимо», але і Отець наш Небесний, Який «сильно любить нас: за словами Ісуса, Отець піклується навіть про прожиток польових птахів. Ісус хоче пробудити нашу довіру в молитві» і каже:« Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам ». «Це називається молитвою: просити, шукати і стукати до серця Бога». Отець Небесний дасть Духа Святого тим, хто просить у Нього.

«Цей дар, найбільший дар Бога. Господь ніколи не подарує тобі тільки те, про що ти просиш: Він завжди добре упакує цей подарунок і додасть до нього що-небудь прекрасне. І цим великим надлишком Отчого дарунка є Дух Святий, істинний дар Небесного Отця, на Який молитва не сміє сподіватися».

«Молитва, - підкреслив Папа, - возноситься разом з другом, який розділяє наш життєвий шлях, разом з Отцем і в Дусі Святому. Цим другом є Ісус»: Він наставляє нас в молитві Пресвятої Трійці - єдиному Богові в трьох особах, Який любить нас і дбає про нас.