Папа Франциск дав інтерв'ю аргентинській газеті «La Nacion»
  • Втр, 09/12/2014 - 01:30

Папа Франциск дав обширне інтерв'ю аргентинській щоденній газеті «La Nacion», в якому відповів на ряд запитань, що стосуються останніх подій з життя Церкви, а також особистого плану.

Говорячи про недавно минулий Синод на тему сім'ї, Святіший Отець зазначив, що синодальне зібрання не є «парламентом», але відкритим простором, який оберігає Святий Дух. Тому абсолютно невірно вважати, що Отці Синоду були розділені на два протилежні табори: на засіданнях було важливо «висловлюватися зрозуміло і слухати зі смиренням». Сім'я, за словами Папи, в даний час переживає великі труднощі, і для багатьох людей «укладення шлюбу стало соціальним фактом», що ставить під сумнів його свідоме і дійсне вчинення у вірі.

З приводу сумнівів у деяких колах щодо позиції Церкви стосовно гомосексуальних союзів Папа Франциск зазначив, що «на Синоді ніхто не говорив про одностатеві шлюби». Обговорювалися ситуації в сім'ях, в яких хтось із дітей має гомосексуальну орієнтацію, а також пов'язані з цим пастирські питання, в тому числі, що стосуються Таїнства Сповіді.

З приводу реакції у пресі на «Доповідь після дискусій» Святіший Отець наголосив, що це був всього лише попередній документ, а те, що дійсно грає роль, - це постсинодальний звіт, заключні послання і сама промова Папи. У той же час «не слід боятися» просуватися вперед під проводом Святого Духа.

У заключній промові, зазначає Святіший Отець, «я сказав, що жоден з пунктів учительства Церкви про шлюб не був заторкнутий». Стосовно розлучених, що вступили в повторний шлюб, було піднято багато питань пастирського характеру. Однак «один лише доступ таких людей до Святого Причастя не є рішенням: справжнім рішенням є їх інтеграція». «Це вірно, що вони не відлучені від Церкви, - зазначає Папа, - але вони не можуть бути хресними батьками, не можуть читати з амвона літургійні читання на Святій Месі, не можуть роздавати Святе Причастя, вони не можуть проводити катехизацію»: тому «здається, ніби вони насправді відлучені». Хворобливість такій ситуації особливо очевидна тому, що хресним батьком, наприклад, цілком може стати «корумпований політик» тільки тому, що він перебуває в церковному шлюбі. Тому «деякі речі та нормативні цінності» вимагають змін.

Тим, хто говорить про так звану «плутанину в Церкві», Папа Франциск відповідає: «Я постійно виголошую промови і проповіді, і в цьому - учительство. Це те, що я думаю, а не те, що приписують мені газети».

Говорячи про реформу Римської Курії, Святіший Отець наголошує, що «цей процес - неспішний», і в 2015 році він, швидше за все, не завершиться. Однією із обговорюваних пропозицій є об'єднання відомств у справах мирян і сім'ї, а також що стосується Папської ради «Справедливість і мир». Папа Франциск знову підтверджує, що йому особисто ближча «духовна реформа сердець», - про це він ще буде говорити в різдвяній промові в Залі Павла VI на зустрічі з працівниками Римської Курії і співробітниками Ватикану з сім'ями. Святіший Отець наголошує, що його не турбують «розбіжності», що проявилися під час реформи Курії, нагадуючи, що весь цей процес був розпочатий з ініціативи кардиналів на загальних зборах ще перед конклавом. Стосовно Інституту релігійних справ Папа Франциск відзначає, то він «працює прекрасно», а економічна реформа «успішно просувається».

Відповідаючи на запитання аргентинської журналістки про те, що значить для нього бути Папою, Святіший Отець зізнався, що після його обрання на конклаві він сказав самому собі: «Хорхе не зміниться, він буде самим собою, тому що зміни в такому віці смішні». З приводу здоров'я Папа зазначає: «У мене є деякі нездужання, які відчуваються в моєму віці, проте я в руках Бога і досі можу тримати більш-менш хороший темп роботи». І жартома додав, що Господь дарував йому «здорову здатність до несвідомості».

З приводу майбутніх апостольських візитів Папа Франциск розповів, що, можливо, він відправиться в Аргентину в 2016 році, в той час як на 2015 рік заплановані поїздки в три держави Латинської Америки і Африки. Щодо своєї батьківщини Святіший Отець зазначив, що «у зв'язку з майбутніми виборами він не прийматиме аргентинських політиків», щоб «не втручатися». Проте, наголошує Папа, на даний момент «руйнування демократичної системи і Конституції» було б для Аргентини «помилкою».