Папа: корупція є дуже підступною, а тому потрібно бути пильними
  • Пон, 11/12/2023 - 15:09

Приймаючи керівництво й персонал антикорупційного органу Святого Престолу, Папа Франциск зазначив, що впровадження різних стандартів повинно бути згідним з вченням Церкви, а головною метою їхньої діяльності є виправлення поведінки, а не генерування скандалів.

 

«Звісно, що ті, хто працюють у Святому Престолі та в Держав-Місті Ватикані, роблять це з наставленням вірності та чесності, але підступність корупції є настільки небезпечною, що потрібно бути пильними», – зазначає Папа Франциск у своєму слові до керівництва й персоналу Бюро Генерального аудитора, одного з органів, який він створив дев’ять років тому в рамках економічних реформ, започаткованих ще його попередником Бенедиктом XVI. Приймаючи їх у понеділок, 11 грудня 2023 р., Святіший Отець вручив свою промову в письмовій формі. У ній він виокремлює три риси цієї інституції, якими є незалежність, уважність до міжнародної практики та професійність.

Незалежність не означає свавілля

Роздумуючи на першим аспектом, Папа зауважує, що Бюро Генерального аудитора ієрархічно не залежить від жодного іншого органу. «Це, однак, жодним чином не означає свавілля, а передбачає відповідальність за дії, які завжди є виваженими і натхненними найвищим принципом милосердної любові», – підкреслює він, вказуючи на важливість принципу братерського напоумлення в світлі Божого слова, яке говорить, що «Господь виправляє того, кого любить, як батько любу дитину». Отож, виправлення повинно супроводжуватися цими двома рисами: любов і батьківство. «У зв'язку з цим варто пам'ятати в синодальному дусі про важливість співпраці вашого Бюро з іншими дикастеріями Курії і, зокрема, з економічними органами, уникаючи "змагань", які можуть легко перетворитися на суперництво, навіть на особистому рівні», – перестерігає Папа.

Відповідність стандартам і професійність

Якщо йдеться про впровадження міжнародних стандартів, Святіший Отець наголосив на важливості синхронізації з міжнародною спільнотою, однак завжди таким чином, щоб норми «не суперечили навчанню Церкви». Він також відзначає «значний професійний багаж» працівників бюро, «набутий у важливих організаціях». Часто йдеться про десятиліття досвіду, який вони тепер присвятили Святому Престолу. «Я знаю, що для того, щоб підтримувати високі професійні стандарти, ви багато вкладаєте у формування, і це добре. Ба більше, я б сказав, що для вас є справжнім моральним обов'язком іти в ногу з постійним розвитком багатьох складних правил, що регулюють аудиторську діяльність», – додає Папа.

Прозорість не означає гонитву за скандалами

Наступник святого Петра зауважує, що спокуса корупції є підступною, а тому потрібна пильність. «Я знаю, – додає він, – що ви присвячуєте цьому велику увагу, здійснюючи працю, плоди якої керуються як рішучістю, так і милосердною тактовністю, оскільки, хоч і залишається дійсною вимога абсолютної прозорості в діях, скандали придатні більше для того, щоб наповнювати сторінки газет, а не для того, щоби глибинно виправляти поведінку».

Усмішка, що вартує більше, ніж страва

Підсумовуючи, Святіший Отець відзначає те, що деякі працівники аудиторського бюро після роботи як волонтери служать у їдальнях Карітасу. Він заохотив їх і далі чинити це «з відкритим серцем, простотою та безкорисливістю» та знаходити час, щоб поговорити з цими людьми, яким допомагають. «Часто можемо зустріти людей, які потребують дружби, але залишені наодинці. Дуже часто усмішка та слово вартують більше, ніж миска їжі», – нагадав він.