Папа: Надіятися означає протистояти злу
  • Суб, 21/03/2015 - 19:20

Величезна центральна площа Плебісциту,  що займає 25000 квадратних метрів між Королівським палацом та храмом Святого Франциска ді Паола з його величною колонадою, споруджена у ХІХ сторіччі у формі амфітеатру, є серцем міста. Саме вона стала місцем Євхаристійного богослуження Вселенського Архиєрея у Неаполі. 

«Коли серця відкриваються на Євангеліє, світ починає змінюватися, а людство воскресає! Якщо приймаємо слово Ісуса та кожного дня ним живемо, то воскресаємо разом із Ним», – наголосив Святіший Отець, проповідуючи під час Святої Меси в Неаполі. Спонукою для цих роздумів стало читання з Євангелії від Івана, в якому розповідається, як Ісус об’явив Себе, як джерело живої води, чим викликав жваве обговорення між людьми щодо Його особи: одні називали Його пророком, дехто – Христом, а інші – сумнівалися. А слуги первосвящеників, яких було послано заарештувати Ісуса, повернулися і заявили: «Ніколи ще людина так не говорила!».

«Господнє слово, учора, як і сьогодні, завжди викликає поділ між тими, хто його приймає і тими, хто відкидає», – сказав Папа, додаючи, що іноді можемо переживати внутрішній поділ у собі самих, відчуваючи, що істинність та привабливість цих слів ставлять перед нами певні вимоги.

«Христове слово, – вів далі проповідник, – є могутнім, але воно має могутність не світу, але Божу, яка є сильною у смиренні та навіть у слабкості. Його могутність – могутність любові». Іншою ознакою цього слова є те, що воно «хоче всіх досягнути», особливо тих, «які живуть на життєвих периферіях», щоб вони знайшли у ньому «джерело надії». Тому ті, хто «мав ласку отримати це слово життя», покликані нести всім «Божі милосердя, лагідність та дружбу».

«Чотиридесятниця, яку переживаємо, в той час, як прямуємо до Пасхи, повторює у Церкві це послання: в усьому Божому люді наново запалюється надія воскреснути з Христом, нашим Спасителем. Тож нехай благодать цієї Пасхи не приходить надаремне для населення цього міста! Нехай кожен із вас прийме благодать Воскресіння, щоби Неаполь наповнився надією Христа Господа», – побажав Святіший Отець, закликавши неаполітанців відкритися на могутність Воскреслого Христа, щоби «принести плоди нового життя до цього міста», якими є взаємоподіл, примирення, служіння та братерство.

Папа закликав люд не дозволити вкрасти у себе надію, не піддаватися обманові легких заробітків чи нечесних прибутків, рішуче реагувати на діяльність організацій, які «визискують та псують» молодь, бідних та найслабших, штовхаючи їх на шлях злочинності. «Нехай же корупція та злочинність не спотворюють обличчя цього прекрасного міста! Навіть більше – не спотворюють радості вашого неаполітанського серця!», – побажав Святіший Отець, додаючи: «Злочинцям та всім їхнім спільникам, сьогодні, з братнім смиренням, повторюю: наверніться до любові і справедливості! Дозвольте Божому милосердю себе знайти! Усвідомте, що Ісус шукає за вами, щоб обійняти, поцілувати і ще більше любити. Завдяки благодаті Бога, який все прощає і прощає завжди, можливо повернутися до чесного життя».

«Сьогодні починається весна, а весна приносить надію, вона є часом надії», – сказав Папа, наголошуючи, що майбутнє полягає у тому, щоби з довір’ям відкритися на світ, шукаючи у Христі сили, аби з надією прямувати вперед, адже «надіятися – це вже протистояти злу», це означає «дивитися на світ Божими очима та серцем».

З нагоди візиту Святіший Отець подарував архидієцезії Неаполю цінну чашу, яка використовуватиметься під час урочистих Служб Божих.