Папа: Наслідувати Боже милосердя та уповати на нього
  • Пон, 18/03/2019 - 15:09

Під час ранкової Святої Меси в понеділок Святіший Отець проповідував про Боже Милосердя, поділившись деякими порадами на Великий Піст.

Не осуджувати інших та прощати, наслідуючи Боже милосердя. Коментуючи 18 березня 2019 р. під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» Ісусові поради, записані святим Лукою: «Будьте милосердними, як і ваш Отець милосердний. Не судіть, і не будете суджені. Не осуджуйте – і не будете осудженими. Прощайте – і проститься вам», Папа Франциск наголосив, що для того, аби не помилитися в житті, слід «наслідувати Бога», характерною ознакою Якого є милосердя.

Бог готовий все простити

Роздумуючи над Божим милосердям, проповідник, насамперед, наголосив на його безмежності, на тому, що Бог готовий простити «найжахливіші вчинки». І про це не слід забувати. Адже чимало людей вважають, що скоївши чимало лиха, «купили квиток до пекла» й не можуть повернути назад.

У цьому контексті Святіший Отець навів випадок з життя святого Жана-Марі Віяннея, пароха з Арс, до якого прийшла вдова, оплакуючи смерть свого чоловіка, який скоїв самогубство, кинувшись з моста у річку. «Бідний мій чоловік! Він потрапив до пекла, бо самогубство – це смертний гріх», – плакала вона, на що священик відповів: «Перестаньте, пані, бо між мостом і рікою ще є Боже милосердя». «До самого кінця, – наголосив Папа, – існує Боже милосердя».

Ісусові поради

Для того, щоби «бути милосердними як Отець», Ісус залишив нам практичні поради. Насамперед – не судити й не осуджувати, що є «поганою звичкою», від якої слід стримуватися, особливо, під час Великого Посту.

«Це звичка, яка проникає в наше життя так, що ми цього й не помічаємо. Наприклад, як спосіб розпочати розмову: “Ти бачив, що отой зробив?”. Осуджування іншого. Задумаймося: скільки разів протягом дня ми осуджуємо інших», – заохотив проповідник, додаючи, що черговою порадою є прощати навіть і тоді, коли це «дуже важко», бо наші вчинки стануть мірилом також і того, як «Бог поведеться з нами».

Мудрість великодушності

За словами Папи, слід зростати в «мудрості щедрості», яка веде до відмови від пустослів’я, в якому «безперервно засуджуємо та обмовляємо» та «з трудністю прощаємо». Ісус навчає: «Давайте – і дасться вам», заохочуючи бути щедрими в даванні, великодушними до бідних і потребуючих. А Господь поверне нам «міру добру, натоптану, струснуту й переповнену», бо «Він є щедрим».

«Саме така поведінка укріпляє наставлення не судити, не осуджувати і прощати. Милостиня є важливою, і не лише матеріальна, але й духовна: провести час з кимось, хто цього потребує, відвідати хворого, усміхнутися», – наголосив Святіший Отець.