Папа: небеса розкрилися - ми живемо в час милосердя
  • Нед, 11/01/2015 - 23:34

Зустріти любов і милість Бога можна в таїнствах, особливо в Євхаристії, а побачити - в особах наших братів, особливо бідних, хворих, ув'язнених, біженців, які є живим тілом страждаючого Христа і видимим образом невидимого Бога.

З такими словами Папа Франциск звернувся 11 січня 2015 до віруючих, присутніх на площі св. Петра на молитву "Ангел Господній".

"Сьогодні ми відзначаємо свято Хрещення Господнього, яке закінчує період Різдва, - нагадав Папа. - Євангеліє описує те, що сталося на березі річки Йордан. У момент, коли Іван Хреститель  хрестив Ісуса, небеса розкрилися. "І відразу, - говорить св. Марко - коли виходив з води, то побачив небеса розкриті "(1,10). Приходить на думку драматичний заклик пророка Ісаї: "Коли б ти був прорвав небо і зійшов» (Іс 63,19). Відповідь на цей заклик була сповнена під час хрещення Ісуса. І так закінчився час "закритих небес", які вказували поділ між Богом і людиною, наслідок гріха. Гріх віддаляє від Бога і розриває зв'язок між землею і небом, визначаючи, таким чином, нашу бідність і занепад нашого життя. Відкриті небеса вказують, що Бог подарував благодать, щоб земля принесла свої плоди (пор. Пс 85,13). Так земля стала домом Божим між людьми і кожен з нас має можливість зустріти Сина Божого, відчути Його любов і нескінченну милість. Ми можемо по-справжньому зустріти її в таїнствах, особливо в Євхаристії. Ми можемо розпізнати її в особах наших братів, особливо бідних, хворих, ув'язнених, біженців: вони є живим тілом страждаючого Христа і видимим образом невидимого Бога.

З Ісусовим хрещенням  не тільки "розкрилися небеса", але Бог знову промовив, через звучання свого голосу: «Ти єси Син мій любий, у тобі - моє уподобання.» (Мк 1,11). Голос Отця оголосив таємницю, яка захована в Людині хрещеним Провісником.

Потім сталося сходження Святого Духа у вигляді голуба: це дозволило Христу, помазаннику Господа, інавгурувати свою місію, якою є наш порятунок. Святий Дух - це великий забутий в наших молитвах. Ми часто молимося до Ісуса; молимося до Отця, особливо в "Отче наш"; але не так часто молимося до Святого Духа, правда? Він забутий. А ми потребуємо просити про Його допомогу, Його силу, Його натхнення. Святий Дух, який повністю надихав життя і таємницю Ісуса, це той же самий Дух, який сьогодні керує християнським життям, життям чоловіків і жінок, які називають себе християнами і хочуть ними бути.

Відкривати на діяльність Святого Духа наше християнське життя і місію, яку всі ми отримали в силу хрещення, означає знаходити апостольську відвагу, необхідну для перемоги над простим марним комфортом. Християни і спільноти, "глухі" до голосу Святого Духа, який підштовхує нести Євангеліє на крайні межі землі і суспільства, стають християнами та спільнотами "німими", не виголошують і не благовістують. Пам'ятайте про це: про молитву, щоб Святий Дух нам допомагав, давав нам силу, натхнення і дозволяв йти вперед.

Маріє, Матір Бога і Церкви, супроводжуй шлях всіх хрещених; допомагай нам рости в любові до Бога і радості служіння Євангелію, щоб таким чином дати повний сенс нашому життю.