Папа: Нехай свято Небесної Матері перемінить наше життя у «так» Богові
  • Пон, 09/12/2019 - 10:43

В урочистість Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії Святіший Отець звернув увагу на те, що готовність служити Богові починається з готовності звільнити місце в нашому житті для Його благодаті й виражається через готовність служити ближнім.

«Сьогодні святкуємо урочистість Непорочного Зачаття, що поміщена у контексті Адвенту, періоду очікуваня: Бог сповнить те, що обіцяв. Але в сьогоднішньому святі нам звіщається щось, що вже сповнилося в особі та житті Діви Марії», – цими словами Папа Франциск розпочав свою катехизу перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 8 грудня 2019 року. Хоч у Ватикані та деяких країнах, у зв’язку зі збігом з неділею Адвенту, святкування Непорочного Зачаття переноситься на 9 грудня, в Італії та інших країнах світу воно відбувається таки в неділю, а тому Святіший Отець присвятив свої роздуми саме Пресвятій Богородиці.

Наступник святого Петра зазначив, що сьогодні ми спогадуємо початок того «сповнення», про яке йшлося вище, сягаючи до події ще перед народженням Божої Матері. «У дійсності, – пояснив він, – Її непорочне зачаття переносить нас точно до тієї хвилини, коли життя Марії почало пульсувати в лоні Її матері: вже там була присутньою освячуюча любов Бога, вберігши Її від зараження злом, яке є загальною спадщиною людського роду».

Місце для благодаті

Покликаючись на слова Архангела, сказані під час Благовіщення: «Радуйся, повна благодаті: Господь з тобою», Папа підкреслив, що Діва Марія завжди існувала у Божому задумі як «створіння, повне благодаті», тобто, «Його любові». Але для того, щоб наповнитися чимось, слід вивільнити місце, саме так, як це вчинила Пречиста Діва, спромігшись «увійти в слухання Божого слова та повністю довірившись Його волі». Це стало можливим завдяки Її «так» на слово Архангела: «Ось я слугиня Господня, нехай зі мною станеться за твоїм словом».

«Марія не губиться у багатьох обмірковуваннях, не ставить Господу перешкод, але з готовністю ввіряється, залишаючи простір для діяння Святого Духа. Вона відразу віддає у Божі руки все Своє буття та особисту історію, аби саме Боже слово та воля формували їх та вели до сповнення», – зазначив Святіший Отець, підкреслюючи, що саме «досконало відповівши на Божий задум щодо Неї», Марія стала «всегарною», «всесвятою», але «без жодної тіні самозакоханості», ставши відображенням Божої краси, яка є «любов’ю, благодаттю та даруванням Себе».

З наставленням служіння

Далі Наступник святого Петра звернув увагу на слова, якими Марія позначає вручення Себе Богові: вона визнає Себе «Господньою слугинею». Таким чином, «так» Марії від самого початку має «наставлення служіння», уважності до потреб інших, про що свідчить візит до Єлизавети, здійснений відразу після Благовіщення.

«Готовність щодо Бога виявляється у готовності брати на себе потреби ближнього. Все це без гамору та хвальби, не шукаючи почесних місць чи реклами, бо любов і діла милосердя не потребують виставлятися як трофеї. Діла милосердя чиняться в тиші, приховано, без хвальби… Також і ми в наших спільнотах покликані слідувати за прикладом Марії, практикуючи скромність і непомітність», – сказав Папа, побажавши: «Нехай же свято нашої Матері допоможе нам перетворити все наше життя у “так” Богові, в “так”, що складається із поклоніння Йому та щоденних жестів любові та служіння».

За заступництвом нового блаженного

Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск скерував думку до Ґватемали, де напередодні був проголошений блаженним мученик Джеймс Міллер, Згромадження Братів християнських шкіл, вбитий з ненависті до віри в 1982 році. «Нехай же мучеництво цього зразкового вихователя молоді, який заплатив своїм життям за служіння гватемальському народові й Церкві, зміцнить в цьому дорогій країні стежки справедливості, миру й солідарності», – побажав він.

Закликавши вірних молитися за добрі плоді так званої «Нормандської» зустрічі в Парижі, Святіший Отець також скерував свою думку до Лорето, де цього дня відкривався Лоретанський Ювілейний рік, побажавши, аби «він був багатим благодатями для паломників до Святого Дому».

Перед тим, як попрощатися, Папа нагадав вірним, що цього вечора з нагоди урочистості Непорочного Зачаття відвідає базиліку Santa Maria Maggiore та здійснить акт вшанування Непорочнозачатої на Іспанській площі Риму. «Прошу вас духовно єднатися зі мною в цьому жесті, що виражає синівську набожність до нашої Небесної Матері», – сказав він.