Папа оголосив місце наступного СДМ і скерував думку до дорогої України
  • Нед, 06/08/2023 - 14:12
Складаючи різні подяки наприкінці Святої Меси з нагоди завершення Світового Дня Молоді, Папа скерував думку також до юнаків і дівчат, що не змогли приїхати через війни, згадуючи окремо про Україну, «яка багато страждає». Наступна зустріч молоді всього світу відбудеться уже через 2 роки в контексті Ювілею 2025 у Римі, а Наступний СДМ на вселенському рівні – в Сеулі 2027 року.

Рим у 2025 році прийматиме юнаків і дівчат з усіх континентів, адже з огляду на Святий Рік тут відбудеться також Ювілей молоді, а наступне відзначення СДМ на вселенському рівні 2027 року відбудеться в Сеулі в Південній Кореї. Про це оголосив Папа Франциск наприкінці Святої Меси з нагоди завершення Світового дня молоді в Лісабоні, запрошуючи юнаків і дівчат на наступні зустрічі.

Євхаристійне богослужіння, яке він 6 серпня 2023 р. очолив у лісабонському парку Тежу, завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній». Перед тим до Папи з подячним словом звернувся кардинал Кевін Джозеф Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, яка є організатором СДМ. Далі, вручивши молодим представникам п’яти континентів хрести Світового дня молоді в Лісабоні, Святіший Отець звернувся із подячним словом.

 

Подяка та заохочення

Наступник святого Петра зауважив, що в ці дні часто лунало слово «дякую», що португальською звучить «obrigado» та виражає не тільки вдячність за отримане, але й бажання ділитися добром навзаєм. Папа подякував усім причетним до організації цих заходів, представникам цивільної та церковної влади, національних і локальних інституцій, єпископам і священикам та численним мирянам і волонтерам, й окремо – Лісабону за велику гостинність. «Особлива подяка тим, хто чував над СДМ згори, тобто, святим покровителям заходу: передусім Івану Павлу ІІ, який дав початок Світовим дням молоді», – сказав Папа, скеровуючи слова подяки до молодих паломників, наголошуючи, що Бог «бачить все хороше», що є в них, бо «Він один знає, що посіяв» у їхніх серцях.

«Дбайливо зберігайте це. Хочу дати вам пораду: запам'ятайте це, зафіксуйте найкращі моменти у своїй пам'яті та в своєму серці, бо коли прийдуть неминучі моменти втоми і зневіри, а можливо, й спокуса зупинитися або замкнутися в собі, оживляйте досвід і благодать цих днів, бо – ніколи про це не забувайте – це є дійсність, це є ви: святий вірний Божий люд, що прямує вперед у радості Євангелія!» – мовив Святіший Отець, передаючи також вітання юнакам і дівчатам, які не змогли приїхати та брали участь у ініціативах, організованих на місцях.

Думка про Україну і молитва за мир

«Своїми близькістю й молитвами особливо супроводжуємо тих, хто не зміг приїхати через конфлікти і війни. У світі багато війн, багато конфліктів. Думаючи про цей континент, я відчуваю великий смуток за дорогу Україну, яка далі дуже страждає», – вів далі Папа, перерваний оплесками, мовивши: «Друзі, дозвольте також і мені, вже старому, поділитися з вами, молодими людьми, мрією, яку я ношу в серці: це мрія про мир, мрія про те, щоб молоді люди молилися за мир, жили в мирі та будували мирне майбутнє». Святіший Отець заохотив через молитву «Ангел Господній» ввірити майбутнє людства в руки Марії, Цариці миру. «А коли будете повертатися додому, і надалі моліться за мир. Ви є знаком миру для світу, свідченням того, як різні національності, мови та історії можуть об'єднувати, а не розділяти. Ви – надія іншого світу. Дякую вам за це. Вперед!» – закликав Наступник святого Петра, та оголосивши про місце проведення наступного СДМ, скерував останні слова подяки «двом особливим особам, головним дійовим особам цієї зустрічі»: Господу Ісусові та нашій Матері Марії.

 

Солідарність з постраждалими від зсуву ґрунту в Грузії

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа додав: «Хочу запевнити у моїх молитвах, і зробімо це разом, за жертв трагічного зсуву, що стався два дні тому в регіоні Рача в Грузії. Я супроводжую родичів своєю близькістю. Нехай Пресвята Богородиця втішить їх, а також підтримує працю рятувальних бригад. Супроводжую також і запевняю у близькості також мого брата Патріарха Іллю ІІ».