Папа під час "Ангел Господній": причина величі Марії - віра
  • Суб, 15/08/2015 - 16:29

Віра - це головна причина величі і благословення Діви Марії, зазначив Папа Франциск 15 серпня 2015 перед молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра. У своєму зверненні до віруючих Понтифік підкреслив, що життя не є безглуздою мандрівкою, але паломництво, яке має мету: дім Бога Отця, який чекає з любов'ю. Повідомляє Радіо Ватикану.

"Сьогодні Церква відзначає одне з найважливіших свят, присвячених Діві Марії: торжество її Успіння, - нагадав Папа. - Наприкінці свого земного життя, Мати Христа з душею і тілом піднялася на Небо, тобто в похвалу вічного життя, в повну єдність з Богом.

Сьогоднішня сторінка Євангелія (Лк 1, 39-56) являє Марію, яка після зачаття Ісуса, через діяльність Святого Духа, попрямувала до своєї літньої родички Єлизавети, яка також чудесним чином перебувала в очікуванні сина. Під час цієї зустрічі, повної Святого Духа, Марія висловила свою радість співом "Величає душа моя Господа", оскільки повністю усвідомила значення великих справ, які реалізовувалися в її житті: з її допомогою виповнилося очікування її народу.

Але Євангеліє показує нам також і справжнісіньку причину величі і благословення Марії: цією причиною є віра. Єлизавета вітала її такими словами: "Щаслива та, яка повірила, що здійсниться сказане Їй Господом" (Лк 1,45). Віра - це серце всієї історії Марії; вона знала - і говорила, - що в історії важать влада могутніх, зарозумілість багатих, пиха гордих. Тим не менш, Марія вірила і наголошувала, що Бог не залишить на самоті своїх дітей, смиренних і бідних, але допоможе їм турботливим милосердям, скидаючи могутніх з них престолів, розсіюючи тих, хто пихатий серцем. Така віра нашої Матері, така віра Марії!

Наше життя, яке бачимо через світло Марії, піднятої на Небо - це не безглузда мандрівка, але паломництво, яке, з усіма своїми недоліками і стражданнями, має надійну мета: дім нашого Отця, який нас чекає з любов'ю. Прекрасно подумати про це: наш Батько нас чекає з любов'ю. І Марія, також на висотах, нас чекає з любов'ю!

Протягом життя, Бог відкриває "своєму народу, паломникам по землі, знак розради і безпечної надії". Цей знак має вигляд і ім'я: сяюче обличчя Матері Господа, блаженне ім'я Марії, повної ласки, щасливої, адже повірила слову Господа, великий віруючої. Як членам Церкви, нам судилося розділяти славу нашої Матері, тому що, завдяки Богу, також і ми віримо в жертву Христа на хресті і через хрещення, включені в цю таємницю порятунку.

Сьогодні всі разом помолимося, щоб протягом нашого шляху по цій землі, вона звертала до нас свої милостиві очі, висвітлювала дорогу, вказувала мету і після цього вигнання показала нам Ісуса, блаженний плід свого лона. Повторимо разом: о милостива, о покірна, о ласкава Діва Марія ".

Молитва "Ангел Господній" в торжество Успіння Пресвятої Діви Марії пройшла на площі св. Петра вперше за останній 61 рік. Саме після 1954 вона завжди відбувалася в інших місцях, в яких Понтифіки проводили період літнього відпочинку або перебували з апостольськими візитами. У цей день у 2013 Папа Франциск був в Кастель-Гандольфо, а в 2014 р - в Південній Кореї.