Папа про політику праці та працевлаштування
  • Птн, 03/10/2014 - 13:47

Право на працю не може бути змінним залежно від стану фінансових та монетарних ринків. Забезпечення людини працею є необхідною умовою для поваги її гідності та для загального блага. Папа Франциск говорив про це під час зустрічі з учасниками пленарного засідання Папської Ради «Iustitia et Pax». Його організували з нагоди п'ятої річниці оголошення енцикліки «Caritas in veritate».

Святіший Отець зазначив, що цей документ Бенедикта XVI має важливе значення, коли йдеться про євангелізацію соціального життя, і дає багато вказівок щодо присутності католиків у соціальному, економічному, фінансовому і політичному житті. Папа Франциск наголосив, що, з одного боку, глобалізація сприяла зростанню багатства багатьох країн, а з іншого – поглибила існуючий соціальний розрив, створюючи нерівності та нові простори бідності в тих країнах, які стали багатшими.

«Одним з аспектів нинішньої економічної системи є використання міжнародних витрат на оплату праці, що впливає на ситуацію мільярдів людей, що живуть за менш, ніж два долари на день, – сказав Папа. – Цей дисбаланс не тільки не поважає гідність тих, хто стає дешевою робочою силою, але й руйнує джерела працевлаштування в районах, де працівники більш захищені. Тут з’являється проблема створення механізмів для захисту прав працівників та довкілля, при постійному зростанні споживчої ідеології, яка не відповідає за створення. Зростання нерівності та бідності загрожує інклюзивній та представницькій демократії, яка пропонує ринкову економіку, що не відкидає і чесну».

Папа Франциск наголосив, що право на працевлаштування, разом з освітою і доступом до медичної допомоги, є одним з найбільш суттєвих. Турбота про їхню повагу має на меті подолати структурні причини нерівності та бідності.