Очікується беатифікація жертв албанського комунізму
  • Втр, 26/04/2016 - 15:44

Християни, замучені за свою віру, будуть зараховані до лику блаженних у 2016 році, повідомляє інформагентство «Новини Албанії».

Албанські католики, про яких йде мова, були страчені або померли в тюрмах в період між 1944 і 1969 роками, коли Країна орлів перебувала під контролем комуністичного уряду на чолі з Енвером Ходжа. У ті роки всі релігії були під забороною. При цьому влада переслідувала тих, хто не відмовився від своєї віри.

Албанські священнослужителі направили до Ватикану список з іменами 40 мучеників з проханням про їх беатифікацію ще в 2010 році. Двоє людей зі списку померли за свою віру ще перед початком комуністичної епохи в історії Албанії, тому Католицька Церква перемістила їх в окрему групу. Очікується, що церемонія беатифікації 38 албанських католиків відбудеться після того, як її затвердить Папа Римський Франциск.

Країна орлів також очікує офіційного проголошення святою Матір Терезу, яка була народжена в родині етнічних албанців. Ця подія має відбутися 4 вересня.

Останній перепис населення в Албанії, який проводився в 2011 році, показав, що близько 10 відсотків населення вважають себе католиками. Це робить їх другою за величиною релігійною групою в Албанії після мусульман. При комунізмі католики були, мабуть, найбільш переслідуваною релігійною групою.