Папа: служити Божому людові, а не його використовувати
  • Втр, 11/06/2019 - 17:12

Не існує стосунків з Богом поза межами безкорисливості. Про це нагадав Папа, проповідуючи під час Святої Меси у Ватикані.

Безкорисливо віддати все те, що також безкорисливо ми отримали від Бога. Папа Франциск зосередив свою проповідь під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім святої Марти»  у вівторок 11 червня 2019 р., на безкорисливості Бога, щоспонукає нас бути великодушними з ближніми, чи то даючи свідчення, чи на служінні їм. Отже, мусимо відкрити своє серце, щоб отримати Божу благодать. Боже ласку не можемо купити. Маємо служити Божому людові, а не його використовувати.

Покликання – це «служити, а не «використовувати»

Своє роздумування Папа розпочав з уривку з Євангелії від святого Матея (Мт 10,7-13), де розповідається про місію апостолів – місію кожного посланого християнина. «Християнин не може стояти на місці, бо християнське життя завжди перебуває в дорозі» – сказав Святіший Отець, коментуючи Ісусові слова: «Ідіть, проповідуйте, кажучи, що Царство Небесне – близько. Оздоровлюйте недужих, воскрешайте мертвих, очищуйте прокажених, бісів виганяйте». В цьому, отже, полягає місія й тут йдеться про «життя служіння».

Християнське життя – це служити. Дуже сумно, підкреслив проповідник, коли зустрічаємо християн, які на початку свого навернення чи усвідомлення свого християнства, служили Божому людові, а потім почали його використовувати, вчинячи чимало зла таким наставленням. Покликання – це «служити», а не «використовувати», це раз пригадав Святіший Отець.

Відкрити серце для ближніх

Папа Франциск підкреслив, що християнське життя є «життям безкорисливим», вказуючи на Христові слова: «Даром прийняли, даром давайте», що є суттю спасіння Господь переходить до суті спасіння. М, не можемо його купити, воно дам дароване безоплатно, пригадав Святіший Отець, наголошуючи, що Господь нас спасає «даром, не змушує нас платити».

Господь сповнений дарами, щоб нам їх дати. А для цього Він просить тільки одного: відкрити своє серце. Коли ми проказуємо «Отче наш», то молимось, відкриваємо серце, щоб безоплатно прийняти благодать. Не існує стосунків з Богом поза межами безкорисливості. Далі Його Святість звернув увагу на ситуацію, яка нерідко трапляється в християнському житті: коли нам потрібна якась духовна ласка чи якась благодать, то ми кажемо: «Буду постити, зроблю покуту, помолюсь дев’ятницю…» Це все добре, вказав Папа, однак, потрібно бути уважними, аби не вважати, що цим можемо, так би мовити, «заплатити» за благодать, «придбати» ласку. Божа благодать безоплатна, щоб її отримати, потрібно відкрити серце. Все, що нам дає Господь, є безкорисливим. Проблема полягає в тому, що ми «закриваємо, зменшуємо своє серце», а тоді воно не буде здатним прийняти «безмір безкорисливої любові». Ми не повинні торгуватись з Богом, перестеріг Святіший Отець.

Давати безкорисливо

Папа Франциск підкреслив, що заклик «давати безкорисливо» є дуже важливим для Пастирів Церкви, щоб «не продавати» Божу благодать, не вести бізнесу з Божою ласкою. Божа ласка безоплатна і її треба давати безкорисливо.

На думку проповідника,ву нашому духовну житті завжди існує небезпека посковзнутись на дорогу оплати, немовби ми хотіли дати хабар самому Богові. «Якщо Ти, Господи, зробиш це мені, то я дам Тобі…»

Святіший Отець вказав, що так не може бути. Зв’язок з Богом завжди мусить бути безкорисливим, а це допоможе нам давати безкорисливе свідчення християнського життя та служіння. Проповідувати, служити, а не «використовувати інших». Служити великодушно, безкорисливо, даром даючи так само, як даром ми отримали від Бога.

«Нехай же наше життя святості буде оцим відкриттям власних сердець, щоб Божа безкорисливість, Божі благодаті могли досягти нашого серця», – сказав на закінчення Папа Франциск.