Папа: святий Бенедикт вказує на пошук миру у справедливості
  • Суб, 23/09/2023 - 15:02

Звертаючись до учасників екуменічного симпозіуму, який проходить в бенедиктинському архиабатстві Паннонгалми, Святіший Отець закликав до молитви за викоріннення лиха війни, стаючи водночас посланцями та служителями миру.

З 20 по 25 вересня 2023 р. у бенедиктинському архиабатстві в Паннонгалмі в Угорщині відбувається екуменічний симпозіум, який включає наукові доповіді, зустрічі та спільну молитву. Серед учасників події, яка відбувається в Угорщині – Константинопольський патріарх Вартоломей. З нагоди цієї події Папа Франциск написав спеціальне послання її учасникам, пригадуючи навчання святого Бенедикта щодо плекання миру.

Мир, накреслений дружбою між Богом та людьми

Говорячи про специфіку симпозіуму, присвяченого темі миру в різноманітних його аспектах, Святіший Отець зазначив, що розгляд цього питання відбувається в той час, як «глобалізоване людство зранене і перебуває під загрозою світової війни у фрагментах, яка безпосередньо ведеться в деяких регіонах планети», а її наслідки приносять шкоду всім, особливо найбіднішим верствам населення.

Він пригадав особу покровителя Європи, Правила якого є чудовим посібником досягнення практичного миру між монахами, але його послання виходить далеко за межі монастирських стін. «Бачення святого Бенедикта дуже чітко усвідомлює відмінності та нерівності, які існують між членами спільноти. Він розуміє багатоманітність мовних, етнічних і культурних відбитків, які є, одночасно, і багатством і потенціалом для конфліктів. Проте він зберігає спокійний і мирний погляд, оскільки повністю переконаний у рівній гідності та цінності всіх людей», – пише Папа Франциск. За його словами, бачення миру святого Бенедикта не є утопічним, ае вказує на шлях, який вже накреслений Божою дружбою до людства, і яким крок за кроком повинна пройти кожна людина та спільнота.

Рішуче засудження будь-якої воєнної дії

Наступник апостола Петра зауважив, що святий Бенедикт закликає до якнайшвидшого усунення розбрату між співбратами, але застерігає від фальшивого «вітання миру», яке є вдаваним і нещирим, але підкреслює, що досягнення миру у справедливості не терпить зволікання. «Дорогі брати й сестри, залишаймося на дорозі миру, ставаймо посланцями і служителями миру там, де живемо і працюємо! Але передусім молімося за мир! У цей час війна в Україні драматично закликає нас відкрити наші очі і серця на численні народи, які страждають від війни, пам'ятаючи слова Другого Ватиканського Собору: “Кожен акт війни, спрямований на суцільне знищення цілих міст чи великих регіонів та їхніх мешканців, є злочином проти Бога і проти самого людства, який підлягає рішучому й негайному засудженню”», – пригадав Святіший Отець, цитуючи Душпастирську конституцію Gaudium et spes.

На завершення Папа закликав молитися за посередництвом святого Бенедикта, щоб світ звільнився від лиха війни і щоб зростало порозуміння між народами, «яке забезпечить справедливість і хліб, свободу та мир на всіх континентах».