Папа відновив у священстві колишнього міністра Нікарагуа
  • Втр, 05/08/2014 - 17:03

Папа Франциск зняв суспензу зі священика, який був покараний у 80-х за участь у політичній діяльності лівого визвольного руху сандиністів в Нікарагуа. Про це пише Religion News Service.

Преподобний Мігель д'Еското Брокман, якому сьогодні 81 рік, був відсторонений від своїх обов'язків Папою Іваном Павло ІІ. Нещодавно він написав лист Папі Франциску з проханням скасувати заборону, щоб він міг знову звершити Месу, перш ніж помре.

Д'Еското і троє інших священиків-дисидентів були суспендовані 1985 році через те, що проігнорували церковну заборона для духовенства займати державні посади. Сандиністи, які підтримували «народну церкву», яка діяла у дусі Теології визволення, повалили проамериканський режим Анастасіо Сомоси у 1979 році. Д'Еското, який приєднався до руху ще у 70-х, працював міністром закордонних справ Нікарагуа з 1979 по 1990.

Д'Еското був висвячений на католицького священика у 1961 році. Він був одним із засновників видавництва Orbis Books та офіційно брав участь засіданнях Всесвітньої Ради Церков.

З вересня 2008 року по вересень 2009 року він головував на 63-тій сесії Генеральної Асамблеї ООН.

У понеділок 4 серпня у Ватикані оголосили, що Папа Франциск погодився зняти 29-річну заборону у священстві з Мігель д'Еското.

Як зазначає Religion News Service, цей крок, ймовірно, спровокує свіжі дебати щодо власної політичної позиції Папи Франциска. Оскільки раніше консервативні американські коментатори вже критикували його за «марксистську» політичну перспективу щодо міжнародної економіки і капіталізму загалом.