Папа: волонтерство – безкорисливе служіння, яке наближає до Бога
  • Пон, 04/09/2023 - 11:51

Відкриваючи Дім милосердя в Улан-Баторі, Святіший Отець поділився думками про особливість харитативного служіння Церкви, спростовуючи поширені міти про благодійну діяльність.

Завершення Апостольської подорожі в Монголію відбулося під знаком милосердної любовію У понеділок, 4 вересня 2023 р., вранці Папа Франциск зустрівся в Улан-Баторі із благодійниками. Зустріч відбулася у новоствореному «Домі милосердя», який Папа урочисто відкрив, щоб він служив тимчасовим притулком для бідних і мігрантів та лікарнею для бездомних і жертв насильства. У своїй промові Святіший Отець подякував Католицькій Церкві у Монголії за плідне служіння для потребуючих, яке повинно випливати з любові до Бога та ближніх.

Самовіддане служіння Церкви

Папа Франциск зазначив, що Церква від самого початку показала на практиці, що служіння милосердя є основою її ідентичності. «Моя думка лине до розповідей, які містяться в Діяннях Апостолів, до численних ініціатив першої християнської спільноти, які втілювали в життя слова Ісуса, даючи життя Церкві, побудованій на чотирьох колонах: сопричастя, літургія, служіння і свідчення. Чудово бачити, що через стільки століть той самий дух пронизує Церкву в Монголії: у своїй малій чисельності вона живе братнім сопричастям, молитвою, самовідданим служінням стражденному людству та свідченням своєї віри», – зазначив Святіший Отець.

Говорячи про Дім милосердя, він сказав, що дана будівля є конкретним вираженням тієї турботи про потреби інших, яка від самого початку була притаманна Католицькій Церкві у Монголії. «Сьогодні ми бачимо, як з цього коріння виріс стовбур, проросли гілки і розквітло багато плодів: численні і гідні похвали благодійні ініціативи, що переросли в довгострокові проекти, здійснювані в основному різними місіонерськими інститутами, тут присутніми, і гідно оцінені населенням і цивільною владою. Зрештою, саме монгольський уряд звернувся до католицьких місіонерів з проханням про допомогу у вирішенні численних соціальних проблем країни, яка на той час перебувала на делікатному етапі політичного переходу, позначеному масовою бідністю», – зауважив Папа Франциск. Він також висловив надію, що різні місіонерські спільноти будуть брати активну участь в діяльності Дому милосердя, виділяючи персонал і ресурси.

Цінність волонтерської діяльності

Продовжуючи говорити про служіння потребуючим, Святіший Отець виокремив визначення Церкви як тієї, що покликана бути домом прийняття, де кожен може відчути найвищу любов, що зворушує серце. «Щоб це відбулося, необхідне волонтерське служіння, тобто суто безоплатне та безкорисливе служіння, яке люди вільно вирішують запропонувати тим, хто цього потребує: не на основі фінансової компенсації чи будь-якої форми особистої винагороди, а через чисту любов до ближнього. Саме такого стилю служіння нас навчав Ісус, кажучи: “Даром отримали, даром давайте” (Мт. 10,8)», – пригадав Папа. За його словами, саме безкорисливість та самовіддача наближає до Бога, відкриває джерело радості та зберігає молодість душі.

Таким чином, волонтерська діяльність у Монголії може стати вирішальним способом особистого та соціального зростання. «Фактом є те, що навіть у високотехнологічних суспільствах з високим рівнем життя однієї лише системи соціального забезпечення недостатньо для надання всіх послуг громадянам, якщо на додаток до неї немає ряду волонтерів, які присвячують час, навички та ресурси з любові до ближнього», – зауважив Святіший Отець, додаючи, що прогрес народів вимірюється не економічним багатством, а їхньою здатністю забезпечувати охорону здоров'я, освіту та всебічний розвиток народу. Він заохотив всіх громадян Монголії, відомих своєю великодушністю і здатністю до самопожертви, долучатися до волонтерської роботи, роблячи себе доступними для інших. «Тут, у Домі милосердя, ви маєте завжди відкритий “спортзал”, де ви можете здійснювати свої бажання добра і тренувати своє серце», – підсумував Папа.

Поширені стереотипи про благодійність

Наприкінці свого слова Наступник апостола Петра звернув увагу присутніх на кілька мітів стосовно допомоги потребуючим. Перший з них стосується уявлення, що волонтерством можуть займатися лише заможні люди. «Реальність показує протилежне: не обов'язково бути багатим, щоб творити добро, навпаки, майже завжди саме найпростіші люди присвячують свій час, знання і серце турботі про інших», – зауважив Святіший Отець. Інший міт стосується того, що соціальна діяльність Католицької Церкви, яка вирізняється в усьому світі своєю великою відданістю піклуванню про інших, є формою прозелітизму, щоб привернути «на свій бік». Однак за словами Папи, християни чинять все можливе, щоб полегшити страждання іншим, тому що бачать в них самого Христа, а в Ньому – велику гідність людини. «Мені подобається дивитися на цей Дім милосердя як на місце, де люди різних віросповідань, і навіть невіруючі об'єднують свої зусилля з місцевими католиками, щоб зі співчуття допомагати багатьом братам і сестрам у єдиному людському роді», – сказав Святіший Отець.

Любов, яка уможливлює безкорисливість

Продовжуючи говорити про поширені уявлення щодо допомоги потребуючим, Папа Франциск зазначив, що недостатньо лише найняти персонал та інвестувати у великі структури благодійності. «Для того, щоб дійсно творити добро, необхідно мати добре серце, сповнене рішучості шукати те, що є найкращим для іншого. Залучення тільки за винагороду не є справжньою любов'ю. Тільки любов долає егоїзм, лише завдяки їй рухається світ», – підкреслив Наступник апостола Петра. У цьому контексті він пригадав історію, пов’язану із святою Терезою з Калькутти. Коли вона схилилася над смердючою раною хворого, один журналіст сказав їй, що ця справа є похвальною, однак він ніколи б не став би цього робити навіть за мільйон доларів. Мати Тереза відповіла: «За мільйон доларів я б теж цього не зробила. Я роблю це з любові до Бога!». Підсумовуючи цю історію, Святіший Отець сказав, що він молиться за те, щоб цей стиль безкорисливості став додатковою цінністю Дому милосердя.

Після зустрічі із благодійниками Папа Франциск від’їхав до аеропорту.