Папа: зупинімо жахіття тортур!
  • Пон, 26/06/2023 - 14:32

У Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй у підтримку жертв катувань Папа Франциск повторив свій заклик до міжнародної спільноти зробити все для того, щоби гідність людина стояла понад усе.

«Зупинімо жахіття тортур! Вкрай важливо, щоб міжнародна спільнота поставила гідність людини понад усе і без зволікань взяла на себе зобов'язання щодо скасування катувань і щодо підтримки жертв».

Такий твіт поширив Папа Франциск у понеділок, 26 червня 2023 р., в Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй у підтримку жертв катувань. Нагадаємо, що цій темі Святіший Отець присвятив молитовний намір, призначений на місяць червень для членів Всесвітньої мережі молитви Папи та всіх тих, хто молиться у його намірах. Відзначення такого дня було проголошено 1997 року Генеральною Асамблеєю ООН і проводиться з метою викорінення катувань і забезпечення ефективного функціонування «Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання» від 1984 року, яка набула чинності 26 червня 1987 року.

Особисто представляючи свій молитовний намір у традиційному відеоролику, що з’являється на початку кожного нового місяця, Святіший Отець зазначав, що «тортури – це не історія вчорашнього дня». «На жаль, вони є частиною нашого сьогодення», – говорить він, запитуючи: «Як це можливо, що здатність людини до жорстокості є настільки великою?».

Тортури – це практика, що сягає давнини. В наш час країни офіційно скасували катування як засіб дізнання в судовій системі, але вони залишаються дійсністю до сьогодні. Це підтвердили події в Україні, де зафіксовані акти катування російськими солдатами українських військових і цивільних, і де на деокупованих територіях знайдено спеціально облаштовані катівні.

«Зупинімо це жахіття тортур. Гідність людської особи обов’язково потрібно поставити понад усе», – закликає Папа, додаючи, що в іншому випадку жертви сприймаються не як особи, а як «речі», й тому можуть піддаватися безмірним зловживанням, які спричиняють смерть або завдають постійні психологічні чи фізичні травми на все життя.