Папі представлено ягнят, з вовни яких пошиють паллії для митрополитів
  • Чтв, 21/01/2016 - 14:52

Згідно з давнім звичаєм, у четвер, 21січня 2016 р., з нагоді літургійного спомину святої діви і мучениці Агнети (Агнеси, Інеси), Папі Францискові було представлено двох ягнят, з вовни яких будуть пошиті паллії для нових митрополитів.

Щороку в день празника святої Агнети, що, як наречена Ісуса Христа, завжди зображена з агнцем на руках, а як мучениця – з пальмою, ченці Регулярні Каноніки Згромадження Найсвятішого Спасителя Латеранського, які опікуються базилікою святої Агнети в Римі, представляють Святішому Отцеві два білосніжні ягнятка, посвячені цього ж ранку абатом Регулярних Каноніків саме в базиліці святої Агнети.

Під час Страсного Тижня цих ягняток стрижуть, а з отриманої вовни виготовляють "паллій" – невеликий, вузький омофор з білої вовни, на якому виткано 6 чорних або червоних шовкових хрестів. Під час урочистих богослужень його, насамперед, вживає сам Папа, а митрополити – у своїх архидієцезіях і архиєпархіях при особливих урочистих нагодах.

Паллій – це символ митрополичої влади і, одночасно, символ єдності з Апостольським Престолом. Щороку виготовляється стільки палліїв, скільки призначено нових митрополитів і вони зберігаються в особливій срібній скрині над гробом Святого Петра. Папа благословляє їх та вручає новим архиєпископам-митрополитам під час Святої Меси з нагоди урочистості святих Петра і Павла, як знак їхньої єдності із Святим Престолом, а пізніше у відповідних катедральних соборах, Апостольські Нунції урочисто накладають паллії на митрополитів, як знак їхньої влади.