«Підзарядка» для журналістів
  • Чтв, 09/06/2016 - 12:16

У Бердичеві відбулося ІІ Всеукраїнське паломництво журналістів до Санктуарію Матері Божої Бердичівської. Воно проходило під гаслом: «Комунікація і милосердя: плідна зустріч». Це паломництво ще «молоде» дійство, але багатообіцяюче.

Паломництво відбувалось у першу суботу червня під покровом Матері Божої у Бердичеві.

Пресвята Діва може найкраще навчити журналістики, адже Вона роздумувала над Божим словом і зберігала його у своєму серці. Тож добре знає, як «працювати» зі словом, і не лише Божим. Саме тут, в духовній оазі України, журналісти відновили свої духовні сили, зустрілись з колегами.

До Бердичева приїхали відповідальні за ЗМІ в українських дієцезіях, представники «Радіо Марія» та Польського радіо Бердичева, Інтернет-ресурсів, редакцій газет і журналів, які висвітлюють життя РКЦ в Україні. До заходу приєднались представники Інтернет-порталу Релігійно-інформаційної служби України – РІСУ, представники інформаційних ресурсів, заснованих Житомирською обласною Спілкою поляків України, а також редакція газети «Зорі над Убортю» з Олевська, представниця Інтернет-видання «Обозреватель» та сестри Лоретанки, що працюють у видавництві і друкарні. І, звичайно, колектив Католицького Медіа-Центру і Телебачення Віковічного Слова. Цікаво, що загалом учасників акції було 33 – як вік Христа.

Зустріч почалась зі знайомства учасників. Розповідаючи про свою діяльність, вони мали змогу краще пізнати своїх колег та знайти однодумців. До зібраних звернувся Голова Комісії у справах ЗМІ при конференції єпископату єпископ Віталій Скомаровський. Він підкреслив, що праця журналіста є важка, але дуже необхідна.

Наступним пунктом програми стала Євхаристія. Очолив її єпископ Віталій, співслужили йому о. Дієго Саєз Мартін ОМІ (директор КМЦ та EWTN, координатор дієцезіальних ЗМІ), о. Микола Мишовський (головний редактор католицького суспільно-релігійного сайту CREDO), о. Вітольд-Йосиф Ковалів (головний редактор видавництва «Волання з Волині»).

У своїй проповіді владика наголосив на постаті Пресвятої Діви Марії (на цей день припав обов’язковий спомин Непорочного Серця Марїі). Часто, вдивляючись в зображення, в ікони та фігури Богородиці, ми маємо таке уявлення, що вона була особливою людиною, з особливими здібностями та фактично неземною. «Але, якщо придивитися уважніше, то ми побачимо, що Марія не є Тою, Яка чинила великі діла, а Тою, Якій велике вчинив Всемогутній… Вона повна Божої благодаті, а не власної сили… Сьогоднішнє Євангеліє завершується словами: «Марія зберігала всі ці слова у своєму серці» (пор Лк 2,41-51). Слова, яких не розуміла». Продовжуючи роздуми про Пресвяту Діву Марію, Її Серце, владика наголосив на прямоті, простоті, щирості, які були притаманні Їй, і пов`язав їх з працею журналіста.

Після Євхаристії був обід та неформальне спілкування за кавою. Продовженням Паломництва стала зустріч відповідальних за ЗМІ в дієцезіях, на якій обговорювались різні питання, пов’язані зі співпрацею, а також майбутні проекти, потреби і труднощі у праці ЗМІ. А для тих, хто мав вільний час, отці кармеліти провели цікаву екскурсію Санктуарієм.

Кожного року, з нагоди Всесвітнього дня суспільних комунікацій (відзначається в Урочистість Вознесіння Господнього) Папа римський скеровує до працівників ЗМІ послання. Цьогорічне Папське послання журналістам на зустрічі представив отець Дієго Саєз Мартін ОМІ.

Отець наголосив на важливості використання цифрового простору та різних можливостей у справі проповідування Доброї Новини. І, як Папа пише у посланні: «… електронна пошта, смс, соціальні мережі, чати можуть бути формами повноцінного людського спілкування. Адже не технології визначають, чи людське спілкування є автентичним, а людське серце та його здібність використовувати різні засоби».

Після доповіді відбувся «круглий стіл», під час якого кожен учасник мав нагоду висловитись з приводу «болючих» питань у праці журналіста. Було підкреслено необхідність проведення таких Паломництв, а також зустрічей, які б допомагали поглибити професійні знання та вміння працівників християнських ЗМІ.

Завершенням Паломництва став Акт присвячення Діві Марїі: «Через Твоє посередництво хочемо довірити наше життя і нашу медіальну працю Твоєму Синові, Ісусу Христу. Оживляємо в собі спогади апостолів та святих, їхню ревність і відвагу у проголошенні Ісуса Христа. Згадуємо також довіру, яку покладали в Твоїй опіці. З’єднані з ними, просимо Тебе про заступництво за нас перед нашим Отцем…». Амінь!