Поранені бійці молилися за мир перед Нерукотворним образом Ісуса Христа
  • Чтв, 05/02/2015 - 11:30

4 лютого, до Архикатедрального собору Святого Юра (м. Львів) завітали разом із капеланами українські військові, які проходять курс лікування у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону.

Захисники Вітчизни спільно зі священослужителями молилися перед Нерукотворним образом Ісуса Христа за мир в Україні, бійців на фронці, поранених, сім’ї загиблих. Молитву очолив о. Сергій Ковальчук – канцлер Львівської архиєпархії УГКЦ у співслужінні: о. Андрія Хомишина – капелана військового госпіталю та о. Богдана Кулика – капелана Національного лісотехнічного університету України. Опісля, бійці могли поцілувати та прикластися до образу Господнього.

На святоюрській площі прочани проваджали українських захисників оплесками та скандували: Героям Слава!

Довідка: 

Нерукотворний образ Господа нашого Ісуса Христа – це особлива ікона Спасителя, зображена в чудесний спосіб нелюдською рукою. Науковці розглядають його як одне із найдавніших зображень лику Христа, які дійшли до наших днів.

Цей образ є особливою реліквією для християн. У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси або Мандиліон, що у перекладі означає «обрус».

Історія Нерукотворного образу оповита багатьма переказами. Відомо кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка обтерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Сьогодні цей Нерукотворний образ Господній як неоціненний скарб християнської традиції зберігається у Папській захристії Секстинської Капелли. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, яка тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.