Преосвященний владика Венедикт та о. Павло Цвьок - про перебіг Cобору у Львівській архиєпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»
  • Срд, 01/10/2014 - 11:18

«Критерієм живості парафії є те, що там зроджуються ініціативи служіння ближньому, відповідання на чужу біду, ініціативи чутливості на потреби різних галузей суспільства, покликання до монастирів і семінарій», - про це висловився на брифінгу, присвяченому Собору Львівської архиєпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Собор відбудеться 3-5 жовтня у приміщенні семінарії Святого Духа.

Продовжуючи тему, єпископ акцентував на доцільності у нелегкі часи говорити про церковне життя.  «Ми тепер переживаємо непрості часи, і може виникнути запитання, яка логіка говорити про церковне життя, про парафію,  якщо маємо проблему на Сході країни і маємо вирішити передусім її. Це і так, і не так, - говорить єпископ, - і додає, що ніхто і ніщо не ощасливить наш народ, якщо ми кожен окремо не будемо прикладатися і робити те, що від мене залежить». Це, на його думку, і християнський підхід, і розуміння того, що не світ має впливати на нас, а ми на світ.

Мету і завдання Собору владика окреслив як працю над тим, «щоб, ми, передусім, оживили один одного, Церкву, живо працювали, бо коли ти мляво працюєш сьогодні, то завтра можна говорити, що парафія є тліюча. Ми, як християни, маємо все більше зростати у святості з Господом», - наголошує єпископ.

Перебіг Собору матиме інтерактивний характер. «Ми ставили за ціль - щоменше доповідей і  щобільше розмов та дискусій, зустрічей, бо кожен щось досвідчив на своїй парафії і має чим поділитись», - зазначає владика Венедикт.

Про це детально розповів о. Павло Цвьок, відповідальний за проведення Собору. Зокрема, він зазначив, що участь у Соборі братимуть вибрані делегати із 17 деканатів Львівської архиєпархії. Рівно ж будуть представники духовенства, культури, вчителі, лікарі, миряни, представники місцевої влади, які  заслухають доповіді про те, якою ж є зразкова парафія. Загалом участь у Соборі візьмуть близько 200 осіб.

Відтак, за словами о. Павла, друга частина дня буде присвячена виїздам по парафіях, де учасники ознайомляться з їхньою діяльністю.  «Усі учасники Собору роз’їдуться до 12 визначених парафій,  у яких найбільше розвинені різні структури харитативної, соціальної, канонічної діяльності, щоби люди, котрі приїхали, маючи власний досвід, побачили - а як функціонує інша парафія».

Другого дня буде прочитано і заслухано ґрунтовну доповідь у трьох частинах з листа  Блаженнішого Патріарха Святослава про «Живу парафію – місце зустрічі з живим Христом». Це три блоки, які є «індикатором, чи є парафія живою, чи, на жаль, тліє», - говорить о. Павло.  Підсумком усього почутого та побаченого будуть зустрічі, дискусії та обговорення в групах, ділення досвідом, внесення пропозицій. Щодня, о 18.00, служитиметься Божественна Літургія у визначеному храмі.

На завершення, у соборі Святого Юра відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія за участю владик Львівської Архиєпархії.

Зазначимо, що Синод Єпископів УГКЦ дав певні вказівки щодо напрямків розвитку УГКЦ. Стратегію розвитку Церкви в цілому і парафії зокрема чітко окреслив у своєму Пастирському листі «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. Своїм листом він вказав на те, що ми всі, миряни і духовенство, повинні звернути особливу увагу на розвиток кожної парафії в житті всієї Церкви. Тому головною метою Собору є переглянути способи, якими можливо пожвавити життя і діяльність парафій нашої Церкви.