Рада Церков обговорила з Міністром культури стратегічне партнерство з державою і суспільством
  • Суб, 05/04/2014 - 11:08

КИЇВ – Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій підтвердила свою зацікавленість брати активну участь у вирішенні соціальних проблем та духовно-моральному оздоровленні суспільства, розвиваючи задля цього стратегічне партнерство з державою.

Питанням взаємодії релігійної громадськості з органами державної влади було присвячене засідання ВРЦіРО, яке відбулося 3 квітня 2014 року у Національному заповіднику «Софія Київська» під головуванням митрополита УПЦ (МП) Онуфрія, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час засідання відбулося офіційне знайомство глав конфесій з новим Міністром культури Євгеном Нищуком та директором Державного департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Володимиром Юшкевичем.

“Сьогодні, у час, коли ще свіжий біль від подій, пережитих на Майдані, попри відверту російську агресією проти України, ми переживаємо знакові, доленосні зміни. Усе це об’єднало нас, зміцнило патріотичний дух, додало сил та віри. Сподіваюся, що і надалі ми зуміємо оберігати та втілювати в життя цю українську традицію міжконфесійного миру та злагоди. Зі свого боку ми зробимо все, аби зберегти партнерські відносини між державою, церквою та громадою”, – сказав у своєму виступі міністр Євген Нищук.

Під час спілкування обговорювалась проблема незаконної анексії Криму з боку Росії та пропозиції з надання духовної і матеріальної допомоги українським військовим, які захищають кордони України.

При цьому глави церков і релігійних організацій спростували заяви окремих російських політиків та ЗМІ про нібито наявність в Україні утисків прав віруючих чи силових захоплень храмів.

 

Священики не тільки молилися на Майдані – вони також були в небезпеці разом з усіма у горнилі бою. Церква підтримала народ, і народ переміг. Та тепер ми постали перед іншим випробуванням – тепер ми маємо захистити свою державу. Церква повинна підтримати Українську армію», – зазначив Патріарх Філарет, Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату.

Про міжконфесійний мир і взаєморозуміння в Україні говорив Головний рабин Києва і України Яків Дов Блайх: “Через зовнішні погрози ми дійсно об’єдналися, хоча за цим столом ми сидимо вже багато років. Вкотре ми демонструємо світу свою таку гарну візитну картку”.

Він запропонував Раді Церков ініціювати зустріч з усіма кандидатами в Президенти України, щоб закцентувати їх увагу на пріоритетах моральності і духовності. На його переконання, релігійні цінності мають потенціал для поборювання корупції та зловживання владою в нашій державі, чого насамперед очікують українці після зміни влади.

У свою чергу заступник голови Духовного управління мусульман України шейх Рустам Гафурі додав: “Головне сьогодні – не піддаватися провокаціям, адже вони є добрим ґрунтом для напливу деструктивних сил. Тому закликаю підтримувати мир і діалог”.

На завершення Міністр культури Євген Нищук наголосив, що одним із стратегічних кроків міністерства є поновлення роботи над законопроектом «Про концепцію державно-конфесійних відносин в Україні», започаткованим ще 10 років тому. Щоправда, зазначив міністр, саме сьогодні на часі його фахове доопрацювання за участі представників конфесій з метою урахування українських реалій.