Рада Церков Південного Судану очолила процес мирного врегулювання в країні
  • Срд, 12/08/2015 - 00:56

Рада Церков Південного Судану (РЦПС) оголосила про початок процесу мирного врегулювання в країні. Цей процес очолять християнські громади.

Про початок мирної ініціативи було офіційно оголошено 8 серпня в Християнському центрі південносуданської столиці Джубі. Рішення про початок мирного процесу було прийнято в ході переговорів лідерів суданських Церков, що відбулися з 1 по 7 червня в столиці Руанди Кігалі.

Християни Південного Судану ставлять своїм завданням змінити ставлення влади і простих жителів країни до теми національного примирення. Зокрема, як  впевнені в РЦПС, потрібно негайно припинити військові дії в республіці, що отримала в 2011 році незалежність від Судану.

Коментуючи ініціативу християн, католицький архиєпископ Джуби Пауліно Лукуду Лоро заявив: «Ця війна повинна припинитися! Потрібно підписати мирну угоду заради порятунку людських життів. Війна навчила людей з байдужістю ставитися до людського життя. Люди гинуть, і нікому до цього немає справи».

Тим часом, учасники південносуданського конфлікту провели на початку серпня в Ефіопії черговий раунд переговорів, що дає певні надії на припинення бойових дій. Конфлікт між двома найбільшими народностями Південного Судану - дінка і нуер - спалахнув у 2013 році. За два роки загинули тисячі людей.