Релігійна Місія «Карітас-Спес» святкує 20-річницю
  • Пон, 09/05/2016 - 21:07

7 та 8 травня у відпочинково-реколекційному таборі «Надія» в с. Зарічани, що біля Житомира, з самого ранку панував піднесений настрій та лунав дитячий сміх. А все тому, що сюди з’їхалися сестри та вихованці Дитячих Будинків сімейного типу, якими опікується «Карітас-Спес», щоб привітати один одного та працівників організації з особливим святом – 20-м днем народження.

Захід відкрили діти з парафіяльної танцювальної школи м. Довбиш та єпископ Станіслав Широкорадюк, який очолює Місію з дня її заснування. Кожен будинок підготував привітання, так, що вийшов справжній концерт. Старші вихованці давали зворушливі свідчення про своє життя в родині Карітас та поза нею. Аніматори розважали дітлахів іграми та конкурсами, в той час як дорослі – сестри та працівники Карітас-Спес зібралися, щоб пригадати, як пройшли ці 20 років та підвести підсумки. Єпископ Станіслав подякував всім за величезну працю та благословив на подальше служіння найбільш потребуючим. А ввечері всі танцювали та співали біля величезного вогнища, яке, як і Карітас, об’єднує навколо себе та зігріває…

Наступний день розпочався з веселої фотосесії для пам’ятного альбому, а продовжився святковим Богослужінням, під час якого діти дякували єпископу Станіславу за відкрите серце та величезну підтримку, яку вони завжди відчували.

Наприкінці свята всі діти отримали подарунки від Карітас-Спес та скуштували смачний іменинний пиріг.

Довідка: Релігійна Місія «Карітас-Спес» Римсько-Католицької Церкви офіційно зарєстрована в 1996 році, керівником якої став єпископ Станіслав Широкорадюк. Відтоді почався активний розвиток організації у всіх соціальнозначимих напрямках, у кожній дієцезії з’явилися осередки «Карітас-Спес», відпочинково-реколекційні табори, соціальні центри, благодійні їдальні та дитячі садочки. За підтримки Карітас-Спес створено 40 будинків сімейного типу по всій Україні, відкрито реабілітаційний центр для наркозалежних, діє програма з протидії ВІЛ/СНІДу та проект «Домашня опіка». Наслідки Чорнобиля змусили організацію спеціалізуватись на оздоровленні дітей. Так, наприклад, в 1996 році курс пройшли близько 230 дітей, у 1997 році – 700 дітей, у 1999 році – вже 1800 дітей, а з 2000-х – вже понад 3000 дітей щороку мають можливість оздоровитися у харитативних таборах «Карітас-Спес» у Яблуниці Івано-Франківської області, Зарічанах, що під Житомиром, Олександрівці Житомирської області, Бердянську Запорізької області та Пульмо Волинської області та ін.

У листопаді 2015 Конференція Єпископів обрала на наступний термін керівником Карітас-Спес отця Петра Жарковського.